Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får vi bättre arbetsmiljö

/

Vi på Svenskt Näringsliv vill se fler skyddsombud, inte färre. Därför behöver fler kunna bli skyddsombud än i dag, till exempel medarbetare som valt bort fackligt medlemskap, skriver Lotta Petterson.

Annons

Debatt: Vi måste skydda skyddsombuden

Replik till IF Metall: Arbetsmarknaden och näringslivet är under ständig förändring och allt färre människor är medlemmar i facket. Vi har en arbetsmiljölagstiftning som är 40 år gammal och i många delar otidsenlig.

Därför har vi på Svenskt Näringsliv föreslagit att lagstiftningen uppdateras till den verklighet och de förutsättningar som gäller för arbetsplatser i dag. Inte helt oväntat är IF Metall kritiska mot våra förslag, men tyvärr verkar de också misstolka dem.

Vi på Svenskt Näringsliv vill se fler skyddsombud, inte färre. Därför behöver fler kunna bli skyddsombud än i dag, till exempel medarbetare som valt bort fackligt medlemskap.

Vi vill inte ta bort fackens möjligheter att utse skyddsombud, men vi undrar varför fackens röst ska väga tyngre än medarbetarnas på en arbetsplats.

Vi ifrågasätter också de regionala, fackligt utsedda, skyddsombuden och menar att det vore bättre om denna funktion utförs av oberoende personer, till exempel från Arbetsmiljöverket.

Svenskt Näringsliv vill ha ett bra arbetsmiljöarbete på alla arbetsplatser och det måste fungera oavsett fackligt engagemang. Vi menar att det är viktigt att blicka framåt, möta upp den utveckling som vi ser och gemensamt resonera om hur vi bäst hittar nya lösningar.

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons