Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får vi tryggare äldreomsorg

Annons

Aino Blom, Marianne Nygren och Margot Lundborg,

Kristdemokrater, ser en ny framtid för äldreomsorgen.

en utveckling mot att gränserna allt mer suddas ut för vad som är socialtjänst och hälso- och sjukvård. En allt diffusare gränsdragning har lett till att många har ”fallit mellan stolarna” när vårdkedjan har brustit och socialtjänsten och landstinget inte samordnat sina insatser kring äldreomsorg, stöd till personer med funktionshinder, psykiatrisk vård, missbrukarvård eller barn- och ungdomsvård.

person skrivas ut efter att ha vårdats på sjukhus utan att man tagit reda på hur den personen klarar av sin vardag i hemmet. Det innebär att många i dag kommer tillbaka till sjukhuset bara något eller några dygn efter det att de kommit hem. Detta är ett stort slöseri med sjukvårdens men också kommunernas resurser, Vi saknar en ordentlig vårdplanering innan hemgång och att kommunen direkt tar över omvårdnaden vid hemkomsten oavsett om det innebär korttidsboende, tillsyn i hemmet eller personlig assistens. Det får helt enkelt inte bli så, att någon skall behöva ”falla mellan stolarna”

Maria Larsson föreslår därför att tillsynen över socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska slås samman. Det ger en mer enhetlig och förutsägbar tillsyn som utgår från samma bedömningsgrunder över hela landet för verksamheter som alltmer involveras i varandra. Vi vet också att tillsyn sker alltför sällan och att kommunerna inte alltid rättar sig efter den kritik de får. Med Maria Larssons förslag kommer Socialstyrelsen, från och med nästa år, att kunna stoppa verksamheter som inte sköter sig.

Sandviken

Gävle

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons