Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill vi ha integrationen

Annons

Hans Backman, fp, riksdagsledamot från Gävleborg och Per-Åke Fredriksson, fp, oppositionsråd i Gävle,

gläds åt att moderaterna är beredda att diskuterar integrationen och redogör samtidigt för folkpartiets syn på vissa inslag i integrationspolitiken.

Folkpartiet välkomnar att moderaterna nu är villiga att föra en konstruktiv integrationsdebatt

I dag tar det i genomsnitt mer än sju år för en person som har beviljats uppehållstillstånd att få arbete i Sverige. Detta är förödande, både för individen och för samhället. I nästan alla stora och medelstora svenska städer finns öar av utanförskap- även här i Gävle. Områden där en majoritet av de vuxna inte har ett jobb att gå till, där bidragsberoendet inte brutits och där allt för många av elever går ut skolan utan fullständiga betyg. Detta utanförskap är en direkt följd av att den tidigare socialdemokratiska regeringens misslyckade integrationspolitik.

Folkpartiet har länge varnat för det växande utanförskap som vi sett i Andersberg. Det är därför välkommet att även moderaterna nu lyfter frågan om hur vi kan förbättra integrationspolitiken.

Folkpartiet vill skapa en integrationspolitik som frigör den enskildes initiativkraft istället för att skapa passivitet och bidragsberoende. Nyckeln till en lyckad integration är det svenska språket liksom jobb. För det krävs en reformerad mottagning av nyanlända, bättre språkundervisning och bättre förutsättningar att anställa människor som länge har stått utanför arbetsmarknaden.

Det ska inte gå att sortera bort den som har en annan bakgrund, varken i krogkön eller på arbetsmarknaden. Alla människors lika värde måste värnas av rättssamhället. En samlad, effektiv och rättssäker diskrimineringslag och skärpta skadestånd är ett viktigt vapen i kampen mot diskriminering.

Folkpartiet vill att statusen på det svenska medborgarskapet höjs. För oss är medborgarskap ett samhällskontrakt där man bekräftar att man har förstått såväl sina rättigheter som skyldigheter samt respekt för grundläggande värden som mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. För att säkerställa detta ska krävas att man deltar i en medborgarkurs och visar upp sina kunskaper i svenska.

Svensk flyktingpolitik ska vara human. Sverige bör driva på inom EU för en flyktingpolitik som vilar på humanitetens grund.

Sverige ska välkomna människor från andra delar av världen som vill komma till vårt land och bidra till vårt välstånd genom arbete. Svensk arbetsmarknad har länge varit stängd för utomstående. Vi öppnar därför nu för ökad arbetskraftsinvandring.

Vi välkomnar därför att moderaterna nu är villiga att föra en konstruktiv integrationsdebatt med inriktning på att de människor som kommer till Sverige ska få bra möjligheter till ett gott liv med god utbildning i svenska och goda möjligheter att få ett jobb. De människor som kommer till oss i Sverige är ju en enorm resurs och tillgång för landet, bara vi ger dem samma möjligheter och chanser som vi själva som infödda i landet tar för givet att vi ska ha.

riksdagsledamot från Gävleborg, ledamot i arbetsmarknadsutskottet

oppositionsråd i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons