Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till gårdsförsäljning

Annons

Konsekvenserna av uppluckringen av alkoholpolitiken är att alkoholkonsumtionen nstan har dubblerats i Sverige, skriver Elin Lundgren, S

Vid årsskiftet kommer förslaget från regeringens utredare som skulle kunna ge oss möjligheten att köpa vin och öl på alkoholproducerande gårdar runt om i Sverige.

Jag är starkt emot en sådan förändring. Detta beror på att det är ytterligare ett steg i uppluckringen av den svenska alkoholpolitiken.

Under de senaste åren har vi sett flertalet förändringar som är försämringar för folkhälsan. Systembolaget har lördagsöppet, trots att de tre försökslän som var först ut visade mer misshandel än de som inte hade lördagsöppet. Vi har reklam för alkohol i tidningar, trots att vi vet reklamens syfte. Vi har självplock på Systembolaget trots att vi det att det leder till att man plockar mer, än om man handlar vid disk.

Till detta kommer också sådant som brutalt höga införselkvoter från resten av EU, fler serveringstillstånd, ökade öppettider på krogen och till och med skolmaterial producerat av alkoholindustrin.

Vad är konsekvenserna av detta? Det enkla svaret är att alkoholkonsumtionen nästan har dubblerats i Sverige de senaste åren.

Jag tror inte att försäljning av alkohol på gårdar runt om i Sverige är mer illa än lördagsöppet eller självplock på Systembolaget för konsumtionen i Sverige. Det är heller inte min poäng, utan jag menar att gårdsförsäljningen är en del av en trend där en del politiker inte vill eller vågar ta ett ansvar för folkhälsan.

Argument som att detta är bra för en levande landsbygd och företagsklimatet i Sverige låter naturligtvis bra. Men vad innebär det? Bidrar gårdsförsäljning det minsta lilla till en konsumtionsökning så betyder det också att fler barn får växa upp med föräldrar med riskfylld alkoholkonsumtion, fler rattfulla i trafiken och fler misshandelsbrott. Är det värt det?

Vi kan inte längre tala om psykisk ohälsa bland unga, dödade i trafiken och slagsmål på stan utan att se den gemensamma faktorn bakom mycket av detta. Den faktorn är alkoholkonsumtion. Ju mindre av den, desto bättre för folkhälsan. Och verkligen för samhällsekonomin. Att ställa det emot ett behov av gårdsförsäljning borde göra det enkelt att dissa förslaget. Precis som vi socialdemokrater gör.

Elin Lundgren

Riksdagsledamot

Socialdemokraterna, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons