Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på lönen i vårt bristyrke!

I dag är den enklaste vägen att få en bra löneutveckling att byta jobb eller att jobba i bemanningsföretag, vilket inte är rimligt. Det ger en ökad personalomsättning, vilket går ut över verksamheten och patienterna, skriver Lotta Eriksson, Vision.

Annons

I dag fattas det medicinska sekreterare/vårdadministratörer här i Gävleborgs län och i hela Sverige. Vårt yrke är klassat som bristyrke av Arbetsförmedlingen.

När det gäller medicinska sekreterare kommer många också att gå i pension inom några år. Det är verkligen hög tid för Region Gävleborg att se över sin personalförsörjning och vidta åtgärder för att göra det attraktivt att söka sig till vårt yrke.

Det handlar väldigt mycket om lön. Nyutexaminerade medicinska sekreterare/vårdadministratörer blir ibland förbluffade när de inser att deras färska yrkeshögskoleexamen betalar sig så lite lönemässigt. Många som har jobbat länge i yrket har trots sin erfarenhet fortfarande låg lön, ibland så lite som 1 500 kronor mer än när de nyanställdes i början av sin karriär.

Vision i Region Gävleborg uppmanar regionen att strategiskt jobba för att göra vårt viktiga yrke attraktivt att utbilda sig till och göra yrkeskarriär i. Vi vill se en förbättrad psykosocial arbetsmiljö och satsningar på löner. De som är erfarna och kunniga måste få det bekräftat i lönekuvertet.

I dag är den enklaste vägen att få en bra löneutveckling att byta jobb eller att jobba i bemanningsföretag, vilket inte är rimligt. Det ger en ökad personalomsättning, vilket går ut över verksamheten och patienterna.

Vision vill se att landsting och regioner gör långsiktiga satsningar för att uppvärdera yrket medicinska sekreterare/vårdadministratör så att lönebilden bättre motsvarar vårt ansvar och vår yrkeserfarenhet. Vi längtar efter fler arbetskamrater som vill göra vårt viktiga jobb. Då måste vi ha löner som självklart ger kunnig och erfaren personal en god löneutveckling.

Lotta Eriksson

ordförande Vision Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons