Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD och Alliansen stoppade garantin

Annons

90-dagarsgarantin för arbetslösa ungdomar hör till det som frös inne när regeringens budget röstades ner, skriver Raimo Pärssinen, S.

Sedan några veckor tillbaka befinner vi oss i ett nytt och allvarligt läge i svensk politik.

Regeringen har gång på gång erbjudit möjligheten att förhandla om samtliga sakfrågor i budgeten med Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Svaret har hittills varit nej – de borgerliga partierna har vägrat.

Inte ens när Sverigedemokraterna gjorde klart att de tänker ta varje chans att fälla varje regering som inte anpassar sig efter dem så var de borgerliga partierna beredda att förhandla och ta ansvar för Sverige. Statsminister Stefan Löfven har därför aviserat utlysningen av ett extraval till Sveriges riksdag den 22 mars nästa år.

I och med att regeringens budget föll i riksdagen så går vi miste om många bra saker. Det rör sig om reformer som hade kunnat göra Sverige starkare för framtiden och förbättrat vardagen för många människor i vårt land.

Socialdemokraternas viktigaste uppgift är och förblir jobben. Vi har satt det ambitiösa målet att Sverige år 2020 ska ha den lägsta arbetslösheten i EU.

För att nå detta mål vill vi genomföra en 90-dagarsgaranti där arbetslösa ungdomar erbjuds ett jobb eller en utbildningsplats inom 90 dagar. Nu fryser de pengar vi avsatt för denna insats i årets budget inne på grund av att de borgerliga och Sverigedemokraterna röstade ned vår budget. 

Nu går vi till extraval. Sverige behöver en ny färdriktning. Vi socialdemokrater är öppna för samarbete med alla partier utom Sverigedemokraterna för att finna lösningar på den fortsatt höga arbetslösheten, allt sämre skolresultat och bristande välfärd.

I valet den 22 mars 2015 söker vi mandat för en politik för fler jobb, förbättrade skolresultat och utvecklad välfärd.

Raimo Pärssinen, S

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons