Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart måste vi skapa förutsättningar för att använda Strömvallen!

/
  • Miljöpartiet föreslår en gemensam lösning med både idrotten, föreningar och Gavlefastigheter när det gäller Strömvallens framtid. Arkivbild

För oss i Miljöpartiet har det varit självklart att verka för att Strömvallen ska kunna användas för idrott även efter att elitidrotten flyttade, skriver Roger Persson och Therese Metz.

Annons

Tack Gestriklands fotbollsförbund som arrangerade och alla företrädare från idrottsföreningarna som deltog på mötet om Strömvallen i tisdags.

För oss i Miljöpartiet har det varit självklart att verka för att Strömvallen ska kunna användas för idrott även efter att elitidrotten flyttade. Utredningar om markförhållanden, kulturmiljön visar att området är mindre lämpligt att exploatera med bostäder. 

Samtidigt har Gävle på kort tid fått många nya unga medborgare. Antalet seriespelande fotbollslag har sedan 2010 ökat med 40 procent. Vi har en befolkningsprognos på 150 000 invånare i Gävle år 2050.

Vi kommer behöva framtida centrala ytor för idrott och rekreation. De ytorna är svåra att hitta och i Strömvallen har vi en stor potential att utveckla något fantastiskt. En samhällsekonomisk lönsam investering till en låg kostnad men till gagn för alla framtida Gävlebor och besökare.

Av de tre förslag till beslut att utreda vidare som föredrogs i Samhällsbyggnadsutskottet, kommer vi därför föreslå alternativet om fokus på bebyggelse vid Kungsbäck IP istället för bostäder vid Strömvallen och kastplan.

Vi tycker också att framtida utveckling av Strömvallenområdet berör många och är av principiell betydelse. Det finns också olika viljeinriktningar inom de politiska partierna, därför vill vi lyfta diskussion och beslut från kommunstyrelse till kommunfullmäktige.

Oavsett framtidens utveckling av Strömvallen vill vi redan nu finna en lösning så att området kan användas på ett ändamålsenligt sätt, när det finns ett uttalat stort behov från föreningslivet i stället för att en anläggning ska stå och förfalla.

Vi kommer därför på tisdagens (19/9) kommunstyrelse lägga fram ett förslag att ge i uppdrag till kommunen att tillsammans med fotbollsförbundet, föreningar och Gavlefastigheter att ta fram en gemensam lösning som möjliggör att Strömvallen kan användas för fotbollsspel igen, under tiden som vi inväntar nya beslut.

Vi hoppas och tror att den viljan finns hos samtliga politiska partier, men det kräver också att fotbollen tar sin del av ansvaret, vilket tydligt framkommit att man är beredd att göra.

Roger Persson

Therese Metz

Miljöpartiet de gröna 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons