Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattemoralen är en viktig del av den svenska modellen

Även om EU har en fri rörlighet för kapital så finns det regler som säger att det inte är tillåtet att ha konstlade bolagsbildningar i syfte att undgå skatt, skriver Patrik Lundqvist, S.

Annons

Vad fan får jag? Den mesta ställda frågan i den politiska debatten de senaste veckorna, och som har besvarats åtskilliga gånger.

Men i flera fall med ett bihang av förklaringar om att de skatteupplägg som avslöjats i Paradisläckan skulle vara helt lagliga.

Den bilden förtjänar lite nyansering. Verkligheten är att vi helt enkelt inte vet om varje upplägg på Malta är lagligt, eftersom det där och i många andra länder finns en långtgående sekretess i dessa frågor. De finansiella sekretessreglerna i andra länder har i hög grad försvårat granskning av konstlade upplägg för att undvika skatt, och därför är såväl Panamaläckan som den senaste Paradisläckan viktiga avslöjanden.

Även om EU har en fri rörlighet för kapital så finns det regler som säger att det inte är tillåtet att ha konstlade bolagsbildningar i syfte att undgå skatt.

Enkelt sagt så får man investera i ett bolag i Malta, men om man inte har affärsverksamhet där, lokaler, anställda eller saknar koppling till landets ekonomi, så är det fortfarande inte lagligt om det inte beskattas från landet det styrs ifrån.

För två år sedan tog vi socialdemokrater fram ett tiopunktsprogram för att motverka skatteflykt, något som regeringen jobbar mycket aktivt med. Transparens behövs, och Skatteverket kommer i framtiden att ha ett automatiskt utbyte av information, inte bara inom EU, utan även med så kallade skatteparadis utanför unionen.

Det gör att vi faktiskt kommer att kunna granska och avgöra om bolagsbildningar är konstlade upplägg för att undvika skatt eller inte.

Det finns ingen tvekan om att det som avslöjats upprör och att automatiskt utbyte av information är viktigt. När de som har det allra bäst ställt i vårt samhälle försöker undvika att betala skatt så hotar det i längden finansieringen av vår välfärd.

Det sticker också i ögonen att dessa personer genom livet tagit del av utbildning och välfärd, men hellre skapar tveksamma skatteupplägg än bidrar till att fler ska få göra samma resa.

Skattemoralen är en väldigt viktig del av den svenska modellen eftersom det är våra skatteinbetalningar som finansierar den gemensamma välfärden som vi alla behöver. Att alla bidrar efter förmåga är en förutsättning för att kunna utveckla och förbättra välfärden. Det gäller alla, även de allra rikaste.

Patrik Lundqvist, S

ledamot i riksdagens skatteutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons