Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen och klimatet

Annons

Per-Olof Erickson,

ordförande Naturskyddsföreningen, håller inte med om att skogsavverkning skulle gynna klimatet.

”Skogen är räddningen. Skogen binder koldioxid.” Har du hört det förut? Företrädarna för det moderna skogsbruket försöker övertyga allmänheten om att dagens skogsavverkning är särskilt gynnsamt för klimatet.

Ny kunskap baserad på undersökningar i 519 boreala och tempererade skogar visar att gammelskogar binder mer koldioxid än man tidigare trott. Enligt tidskriften Nature fortsätter skogar att ta upp koldioxid även när de uppnått mogen ålder. Tidigare har man trott att skogar börjar släppa ifrån sig koldioxid på ålderns höst när träd förmultnar. På Sveaskogs hemsida står det därför: ”Störst klimatnytta gör skogen med ett aktivt skogsbruk där vuxna träd avverkas för att användas till olika produkter och där nya träd plantera igen.”

Detta är alltså inte alldeles sant. Gamla träd fortsätter att ta upp koldioxid och fungerar som en sänka visar en studie vid universitetet i Antwerpen. Träden själva fungerar också bättre som kolupplag än olika träprodukter, då de har längre livslängd. Trä är visserligen ett bättre val än plast vid tillverkning av nödvändiga produkter men en avverkning innebär alltid ett stort koldioxidutsläpp. Det tar vid slutavverkning 30-35 år innan en nyplantering av träd med sin koldioxidupptagning kompenserar den tidigare avverkningens koldioxidutsläpp.

Även om virket används som ersättning för fossila bränslen så tar det flera decennier innan utsläppet har kompenserats av den uppväxande skogen.

Det moderna skogsbruket är inte räddningen för klimatet!

ordförande Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons