Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta hänvisa till varandra, ordna boende för våra unga!

Socialtjänstens moderata politiker hänvisar till kommunstyrelsen, som i sin tur hänvisar till socialtjänsten. När det gäller boendefrågan för de ensamkommande som under asylprocessen hunnit fylla 18 år har vi hamnat i den värsta sortens limbo, skriver oppositionens kommunalråd.

Annons

Medan andra kommuner löser frågan fortsätter vuxna ansvariga politiker att skylla på varandra. I Linköping där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna styr är det Liberalerna som drivit på i frågan.

I Västerås där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet styr har man löst boendefrågan. Även i Helsingborg där de borgerliga partierna styr med Miljöpartiet och i Alliansstyrda Sotenäs kommun har man använt de av regeringen tillsatta medlen för att lösa boendefrågan för dessa unga under hela sin asylprocess.. Ska vi rada upp kommuner där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet styr blir listan på ansvarstagande kommuner ännu längre.

I Socialnämnden i Gävle använder vi pengarna vi fått av regeringen just för detta, på ett sätt som gör att de är slut efter 14 dagar. Det gör att vi nu har hemlösa unga i Gävle som Arbetarbladet rapporterat om. Inom kort tror Asylkommittén att det handlar om uppemot 40 hemlösa ungdomar.

De sover ute eller där de för natten hittar en sovplats. Ingen vuxen med möjlighet att förändra detta kan rimligen stå på sidan av och se detta hända utan att lösa frågan. Socialtjänsten, ta Asylkommitténs och Frälsningsarméns erbjudande på allvar och ordna ett långsiktigt boende för dessa ungdomar!

Ska vi vänta tills någon ungdom fryser ihjäl i vinter, eller ska vi ta ansvar och se till att dessa unga kan sova på natten, göra klart skolan och bidra till samhället?

Therese Metz, MP

kommunalråd i opposition

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Åsa Wiklund Lång, S

kommunalråd i opposition

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons