Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta tjafsa och ta tag i pensionssystemets brister

/
  • Det måste synas i pensionskuvertet att det har lönat sig att ha arbetat, anser Hans Ström.

I Gävleborgs län ligger snittpensionen (allmän och tjänstepension) efter skatt år 2018 på cirka 13 300 kronor. Anser politikerna att det är en värdig inkomstnivå som pensionär efter 40 års heltidsarbete? Ska det inte löna sig att ha arbetat? skriver Hans Ström, SPF Seniorerna.

Annons

Man kan tycka att riksdagspolitikerna borde vara fullt upptagna med att analysera och föreslå åtgärder för att förbättra de låga pensionerna. Istället har de ägnat den senaste tiden åt att tjafsa här på debattsidan om vilket parti som sänkt skatten för pensionärer minst eller mest.

Det är bra att alla riksdagspartier står bakom att fler pensionärer beskattas på samma nivå som löntagare. Men det som oroar många av SPF Seniorernas medlemmar är de låga pensionsnivåerna och att andra kostnader i samhället ökar snabbare.

De senaste tio åren har lönerna ökat med 22 procent i dagens penningvärde, pensionerna med en (1) procent. Lägre skatt för pensionärer äts upp av ökande livsmedelskostnader och hyror. I Gävleborgs län ligger snittpensionen (allmän och tjänstepension) efter skatt år 2018 på cirka 13 300 kronor. Anser politikerna att det är en värdig inkomstnivå som pensionär efter 40 års heltidsarbete? Ska det inte löna sig att ha arbetat?

Att ensidigt peka på medellivslängden och höja pensionsåldern räcker inte. I en EU-jämförelse jobbar vi svenskar redan flest antal år, har högst sysselsättningsgrad och går i pension sent – ändå blir det låga pensioner för stora grupper äldre.

Det är den allmänna pensionen som urholkats och blir cirka 10 procentenheter lägre som andel av slutlön än utlovat. Socialdemokraterna och Alliansen står bakom det nya pensionssystemet och bör då ta sitt ansvar för dess brister.

Jag förutsätter att länets riksdagspolitiker redan arbetar med att ta fram förslag för ett bättre pensionssystem, men kommer gärna med ett par inspel:

De pensionsavgifter ovanför taket som idag går som skatt till staten bör stanna i systemet och tillföras dess tillgångssida, det stärker dagens och framtidens pensioner. Det rör sig om 13-15 miljarder per år sedan 1999 och det står bägge blocken bakom i pensionsgruppen. Så återigen sluta tjafsa och rätta till detta STORA misstag.

Har man en liten sommarstuga eller besparingar på banken nekas man bostadstillägg. Denna s k förmögenhetsgräns bör slopas, det skulle gynna de med låga och medelpensioner

Det måste synas i pensionskuvetet att det har lönat sig att ha arbetat.

Tillsätt en utvärdering av hela pensionssystemet med oberoende experter och inte bara politiker

Hans Ström

ordförande SPF Seniorerna Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons