Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbavveckla inte kärnkraften

Annons

Tomas Tobé, M,

riksdagsledamot, bemöter kritiken från vänster angående möjligheterna att ersätta gammal kärnkraft med ny...

överenskommelse som nyligen slutits mellan allianspartierna om en långsiktig och hållbar energi- och klimatpolitik har återigen ställt kärnkraftsfrågan på sin spets. Överenskommelsen bygger bland annat på att gamla reaktorer i framtiden får ersättas med nya vilket vänsterkartellen nu högljutt kritiserar.

svenska företag och konsumenter kan lita på att det finns en trygg energiförsörjning i framtiden. För att möjliggöra detta måste energiföretagen få långsiktiga spelregler och stabila villkor för sin verksamhet. För många företag i Gävleborg är detta extra viktigt. Mycket beroende på att ständigt ändrade spelregler i slutändan leder till otrygghet, uteblivna investeringar och höga elpriser. Samtidigt riskerar den nödvändiga klimatomställningen att utebli.

Alliansen har bjudit in oppositionen till samtal för att få en så bred energiöverenskommelse som möjligt. Ett samarbete med Socialdemokraterna ligger närmast men tyvärr så verkar Mona Sahlin hellre välja en snabbavveckling av kärnkraften.

kommunalrådet i Hofors, Marie-Louise Dangardt, har däremot insett att en hållbar energi är nödvändig för företags utveckling och överlevnad. Inte minst för företagen i Hofors. Dangardt har tidigare riktat kritik mot Socialdemokraternas anpassning av den egna energipolitiken till Miljöpartiets och det ska hon ha en eloge för.

förlitar sig bland annat företaget Ovako Steel på att det finns en hållbar och relativt billig el. Skulle detta utebli kan jobben komma att hotas. Dangardt har tydliggjort hennes position vad gäller kärnkraften men vad vill egentligen riksdagsledamot Raimo Pärssinen (S) från Hofors? Tycker Pärssinen liksom Mona Sahlin och vänsterkartellen att kärnkraften ska snabbavvecklas? Om inte, så uppmanar jag härmed Pärssinen och andra socialdemokrater att verka för att Mona Sahlin ska byta åsikt och delta i en blocköverskridande energiöverenskommelse.

Vi är redan överens om att det behövs kraftiga satsningar på förnyelsebar energi, låt oss också bli överens om kärnkraften.

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons