Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stanna upp, stoppa varslen

Annons

, oppositionsråd för Folkpartiet, funderar på om kommunen är på rätt väg i skolfrågan.

Vad vill vi uppnå med den kommunala skolan?

Det har nog inte undgått någon att Gävles kommunala skolor står inför en strukturomvandling till följd av minskade elevkullar. Konsekvensen av detta är lärarvarsel och nedläggning av skolor.

Att skolorganisationen måste anpassa sin kostym efter det minskade elevantalet kan tyckas inte vara så konstigt. Innan man vidtar dessa åtgärder bör man rimligen stanna upp och fråga sig om vi i Gävle har den skola vi vill ha.

När kommunens mål och ekonomiska ramar diskuteras i kommunfullmäktige uppger alla partier (från höger till vänster) att Gävles skolor ska ligga i landets toppliga och att detta mål är av strategisk betydelse för kommunens framtid.

Vi är inte där än och en sådan målsättning förpliktigar i frågor om resurser och hur de används. Har vi de resurser som krävs för att nå detta mål som vi alla är överens om och använder vi de resurser vi har på rätt sätt? Vilken konsekvens får de planerade neddragningarna på de mål vi har? I stället för att låta våra handlingar bara mekaniskt följa elevantalet bör i stället vår målsättning med skolan få vara vägledande. Därför bör vi stanna upp varselprocessen och först diskutera om det som nu sker står i samklang med de ambitioner vi har.

Vi som sitter i kommunstyrelsen är de som drar upp mål och ekonomiska ramar för kommunens verksamhet och som sedan fastställs av kommunfullmäktige. Därför är det rimligen vi som också ska diskutera om vi får den skola som vi har tänkt och vad som krävs för att nå vår målsättning.

Jag hoppas därför att vi i kommunstyrelsen, på våra kommande sammanträden, förutsättningslöst kan diskutera mer om vad vi vill med skolan. Är vi verkligen på rätt väg och vad kräver det av kommunen?

Oppositionsråd och ledamot av kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons