Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stimulanspaket nu!

Annons

Ulla Andersson, v,

riksdagsledamot, kräver att vård, skola och omsorg får ett stimulanspaket omgånde.

Jobben inom kommuner och landsting är kvinnodominerade arbetsplatser. Dessa skall ta ansvar för att vården, omsorgen och skolan skall fungera. Kommuner och landsting är i akut behov av resurser för att klara av att behålla sin personal inom dessa områden.

I en skrivelse till finansministern från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kräver de precis som vi ett stimulanspaket för att landets landsting och kommuner skall klara av välfärdsjobben. SKL hävdar vidare att de tysta varslen nu börjar verkställas. Det är timanställda, vikarier etc. i vård, omsorg och skola som nu får gå.

Kommuner och landsting tvingas nu att göra sig av med tillfällig personal för att den borgerliga regeringen hårdnackat fryst stadsbidragen till dem vilket innebär att statsbidragen urholkas och att pris- och löneökningar inte kompenseras. Vidare har regeringen valt att sänka skatterna kraftigt framförallt för de rikaste.

Det är självklart att denna politik leder till mindre resurser att fördela till en gemensam välfärd. Samtidigt har kommuner och landsting tappat skatteintäkter när jobb försvinner och arbetslösheten stiger. 20 000 jobb i välfärden hotas genom att skatteinkomsterna minskar. 2 av 3 kommuner räknar med att varsla nästa år och redan i år beräknar var 3:e kommun att de kommer att gå med underskott. Landstingens situation är än värre de räknade med kraftiga underskott nästa år redan innan de förändrade beräkningarna av skatteintäkterna kom.

Vi är oerhört oroliga för de anställda som behövs så väl i vården, skolan och omsorgen nu får gå och att de som blir kvar ställs inför en allt hårdare för att inte säga omöjlig arbetsuppgift.

Regeringens bristande handlingskraft eller beredskap för sämre tider är i obefintlig.

Vi liknar det som att högern avsiktligt håller för sina öron nu när kommuner och landsting behöver hjälp och skriken på hjälp också kommer från borgerliga politiker i Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Högern hävdar bestämt att de vidtagit kraftfulla åtgärder dels i ordinarie budget och i de åtgärdspaket de lagt.

Det fanns snabbt resurser från regeringen att lägga till bankerna, resurser som vida överstiger en årsbudget för staten.

Nu måste regeringen ta samma ansvar för att kommuner och landsting får sitt paket för att klara jobb och välfärd på de kvinnodominerade arbetsplatserna.

Det handlar om kvalitet och utveckling istället för neddragningar och varsel.

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons