Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa licensjakten, vargarna är för få!

/
  • Om antalet vargar överskattas, är det stor risk att för många skjuts och beståndet blir än mer hotat, skriver Torbjörn Nilsson.

Licensjakten är ett dödande för dödandets egen skull, eller för att människor ska få skörda mer av djur som också är vargens naturliga byten – som älgen. Sådan jakt borde inte tillåtas så länge vargstammen inte är långsiktigt livskraftig, skriver Torbjörn Nilsson.

Annons

Vargarna i Sverige är för få, för inavlade, och för isolerade från större vargpopulationer. Därför är vår vargstam inte långsiktigt livskraftig. Och huvudorsaken till dessa problem är vargjakt – såväl legal som illegal.

Forskningen tyder på att många tiotals vargar om året dödas illegalt. Den vargjakt som kallas legal – som myndigheter ger tillstånd till, fast många anser att lagstiftningens villkor inte alltid uppfylls – dödar också numera flera tiotals vargar om året.

Den legala vargjakten består av licensjakt och skyddsjakt. Skyddsjakt innebär att ta bort vargar som angriper tamdjur, och det är många gånger befogat. Licensjakten inriktas däremot inte på vargar som tar tamdjur.

Licensjakten är ett dödande för dödandets egen skull, eller för att människor ska få skörda mer av djur som också är vargens naturliga byten – som älgen. Sådan jakt borde inte tillåtas så länge vargstammen inte är långsiktigt livskraftig.

Licensjakten på varg har drivits fram genom intensiv lobbyverksamhet från de mycket resursstarka jägarorganisationerna. Licensjakten infördes av alliansregeringen, genom beslut 2009, trots protester från miljörörelsen.

Det är en stor besvikelse att inte den rödgröna regeringen har satt stopp för licensjakten. S-kongressen 2013 tog ett särskilt beslut om vargpolitiken, och där står inte ett ord om att licensjakt ska finnas. Med det beslutet som grund borde S ha kunnat nå en rimlig kompromiss med MP om vargjakten. Men i stället har regeringen fortsatt i alliansens fotspår i denna fråga.

Licensjakten på varg har inte gjort någon nytta. Den har inte märkbart minskat angreppen på tamdjur – eftersom jakten inte riktas mot de vargar som orsakar skada. Och den tycks inte ha ökat acceptansen för vargen, i de kretsar där acceptansen är dålig.

Särskilt upprörande nu är att myndigheterna är på väg att tillåta licensjakt baserat på en kraftig överskattning av hur många vargarna är.

Som Johanna Sandahl och jag förklarade i en tidigare artikel (GD 20/9) så tycks myndigheterna vilja låtsas, baserat på en föråldrad beräkningsmodell, att vargstammen skulle uppgå till 355 djur. Och detta fast man vet att i den siffran ingår vargar som redan dött under det senaste året!

Med en beräkning där redan döda vargar inte ingår blir istället bästa möjliga uppskattning av antalet vargar i slutet av senaste vintern bara 257.

Om antalet vargar överskattas, är det stor risk att för många skjuts och beståndet blir än mer hotat. En del hävdar att det behövs mer kvalitetssäkring innan den nya, förbättrade modellen tillämpas. Men då blundar de för att den gamla beräkningsmodellen inte heller är kvalitetssäkrad på det viset.

Om det inte går att använda det som är bästa tillgängliga kunskap just nu, alltså den förbättrade beräkningsmodellen, då finns det helt enkelt för lite kunskap om vargstammens storlek för att tillåta någon licensjakt.

Torbjörn Nilsson

ordförande, Svenska Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons