Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa missbruket i skolan

Annons

Louise Erixon,

ordförande sverigedemokratisk ungdom Gävleborg, om droger i skolorna och vad man bör göra för att komma till rätta med problemet.

Jag som är ungdom har själv fått se hur droganvändandet i skolorna blivit något mycket vanligt förekommande. Ungdomar röker hasch på raster, sniffar lim på skoltoaletterna och dricker alkohol i smyg. Det har i nuläget gått så pass långt att en radikal lösning är ett måste. Vi bör starkt och ansvarsfullt förmedla till ungdomar att detta inte är okej.

Vi sverigedemokrater ser detta som ett allvarligt problem och anser att vi ofrånkomligen måste få bukt med ärendet från ett flertal håll. En del av denna problemlösning är slumpmässiga drogtester i skolan. I Gävle har vi lagt en motion i kommunfullmäktige om att införa just detta. Denna röstades ned av de övriga partierna med hänvisning till att det skulle kränka integriteten hos personen i fråga. Ändå har Landskronas kommunfullmäktige valt att införa just detta på sina kommunala skolor. Vi har även föreslagit att en utbildad socialsekreterare i skolan skall finnas till hands.

Det är enorma krafter som sysselsätter den internationella drogindustrin. Att helt lägga ansvaret på föräldrarna är därför inte rimligt. Det krävs kraftfulla återgärder för att lösa denna problematik. Kunskapsbristen bland vuxna menar jag är ett faktum. Samhället har svårt att upptäcka den grymma verkligheten så som den är då drogmissbruk ofta leder till att ungdomarna stänger in sig i sin egna lilla värld. Missbruk är inte bara ett oerhört trauma för individen, familjen och anhöriga. Det är också en oerhörd belastning på samhället. I och med att vi inte får tag på missbruket i tid, leder detta till en förstörd skolgång och dess konsekvenser samt höga summor i rehabiliteringskostnader för kommunen, påföljder i form av annan brottslighet och många gånger att unga dör.

Ungdomar har förvånansvärt nog faktiskt ställt sig positiva till drogtester, men samtidigt vet just unga hur svårt det är att komma åt drogproblemen. Att just drogtester är så viktiga är skälet till att man kan förbise att själv bli testad för att då kunna rädda sin kompis ur drogberoendet. Detta då också i ett tidigt skede. Vi måste ta ansvar för våra unga och dess framtid, därför ställer sig sverigedemokratisk ungdom bakom förslaget om att införa drogtester i skolan.

ordförande sverigedemokratisk ungdom Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons