Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa skatteflykten!

/
  • En allmän moralisk uppryckning skulle förstås göra susen och medföra att många nya välbehövliga skattemiljarder, skriver debattörerna.

En allmän moralisk uppryckning skulle förstås göra susen och medföra att många nya välbehövliga skattemiljarder skulle kunna stärka vård, skola och omsorg, skriver Anna Bergström med flera.

Annons

Miljarder som borde betala vår gemensamma välfärd göms undan i privata fickor utomlands. Skumma skattesmitarkonsulter vägrar berätta sanningen. Kungahuset tar tacksamt och ogenerat emot dyrbara gåvor som betalas med dessa undangömda pengar.

Det är ingen vacker bild vi får se när det ena avslöjandet efter det andra i en strid ström rinner ut genom den så kallade “paradisläckan”.

Lika imponerade som vi är över det samordnade, internationella journalistiska arbetet som avslöjat dessa missförhållanden, lika bedrövade är vi över att framstående svenska näringslivsföreträdare och till och med vår blivande statschef, kronprinsessan, enligt Uppdrag Granskning på olika sätt är inblandade i denna osmakliga hantering.

Svensk Näringslivs förre ordförande Leif Östling har genom sitt redan klassiska uttalande “Vad fan får jag? Inte mycket!” visat sin motvilja mot att betala skatt.

Det är rimligt att tro att andra svenskar som gjort som Leif Östling har gjort det av samma skäl. Östling medgav också att “det finns ju alltid en egoism i det hela”.

Ja, på den punkten torde det inte råda några som helst tvivel. Frågan är väl bara hur denna uppenbara egoism har kunnat få breda ut sig så ohejdat och så länge.

Statsminister Stefan Löfven förklarar att han är storligen förvånad över att Leif Östling inte verkar veta vad vi får för skattepengarna och poängterar hur viktigt det är att vi alla hjälps åt att betala in dem. Vi delar helt och hållet statsministerns förvåning och undrar hur näringslivets toppars moraliska kompasser är beskaffade – om de alls har några.

En allmän moralisk uppryckning skulle förstås göra susen och medföra att många nya välbehövliga skattemiljarder skulle kunna stärka vård, skola och omsorg. Sorgligt nog är det förmodligen att hoppas på för mycket.

Avslöjandena visar tydligt att det är skattereglerna i länder som Malta som gör det möjligt att redan mycket rika svenska mångmiljonärer kan bli ännu rikare medan den hårt arbetande personalen i välfärdssektorn ständigt tvingas vända på slantarna.

“Om politiker inte gillar vad de ser får de ändra på lagarna”, tycker miljardären Christer Gardell.

Ja, just precis! Det är nu hög tid för politiker och alla andra att säga ifrån. Vi gillar inte de oanständigheter som vi ser forsa ur paradisläckan. Ändra lagarna! Hindra välfärdsläckaget! Stoppa skatteflykten!

Anna Bergström

Seko Gävle-Dala

Jerry Hämäläinen

ABF Gävleborg

Hayat Karimi

Hofors arbetarekommun

Kjell Olsson

Pappers avd 3

Rickard Vivallius

Handels avd 26

Susanne Östh

IF Metall Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons