Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa utförsäljningen

Annons

Georg Hardt och Ann Hedbom,

omvandla hyresrätter till bostadsrätter...

Gävle kommun har beslutat att Gavlegårdarna ska sälja upp till 600 lägenheter de närmaste åren. Motivet sägs vara ekonomin. Men Gavlegårdarna är ett starkt företag som under det senaste bokslutsåret kunnat satsa rejält.

Trots dessa satsningar gick företaget med 30,8 miljoner kronor i vinst. Ett mått på ett företags styrka är soliditeten och även här är Gavlegårdarna en stark aktör, med 18,8 procent soliditet för 2007. Expertisen anser att en soliditet på tio procent är fullt tillräckligt. Företaget kompenseras för kostnadsökningar genom hyresförhandlingarna och sedvanligt effektiviseringsarbete. Självklart kan Gävle kommun givetvis minska på sitt avkastningskrav på företaget. Sammanfattningsvis saknas ekonomiska motiv för utförsäljningarna.

Enligt kommunen ska Gavlegårdarna sälja till bostadsrätt (ombildning) eller privat hyresvärd. Vi tror inte ombildning kommer att bli aktuellt, med tanke på att ombildningen nu avbrutits till och med i Stockholm. Finanskrisen ger inget ombildningstryck. När det gäller privata hyresvärdar visar statistik att hyresgäster generellt trivs sämre där än i allmännyttan. De allra flesta privata hyresvärdar är seriösa och har goda avsikter, men lyckas ändå inte komma upp till allmännyttans kvalité på boendet.

Gävles kommun har givetvis struntat i att fråga hyresgästerna om detta. Men det har vi gjort. Under 2006 genomförde undersökningsföretaget Unified Dialogs en omfattande undersökning bland Hyresgästföreningens medlemmar i Gävle. Resultaten var anslående. En fråga i undersökningen var: Hur nöjd är du med din hyresvärd totalt sett? Nio procent av medlemmarna i Gavlegårdarna svarade mycket eller ganska missnöjda. Motsvarande siffra bland medlemmar boende i privata hyresvärdar var 28 procent, det vill säga tre gånger sämre.

Vi kräver att Gävle kommun omprövar sitt beslut. Gavlegårdarna behöver inte sälja av ekonomiska skäl. Och hyresgästerna ska inte behöva uppleva försämrat boende genom försäljningar.

utredare Hyresgästföreningen Aros Gävle,

ordförande Hyresgästföreningen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons