Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängdörrar för lobbyister

Annons

Jordbruksdepartementet tycks ha infört svängdörrar för lobbyister.

Redan vid regeringsskiftet rekryterades en av LRF: s lobbyister som statssekreterare: Rolf Eriksson.

Och nu har en av Eskil Erlandssons närmaste medarbetare, Tora Leifland Holmström, lämnat departementet för att lobba fram ett svenskt kontrakt för Nordstream, det ryskkontrollerade gasledningsbolaget.

Sådana här rockader skulle inte vara möjliga i USA. President Obama har skärpt reglerna för höga tjänstemän i Vita huset som söker jobb i lobbyfirmor och vice versa. Han signalerade en karantän på två år i ett av sina första beslut. Men påpekade att det kommer ytterligare skärpningar.

I EU är lobbyverksamheten vildvuxen. Kommissionen har bara ett frivilligt register. Endast 900 av de uppskattningsvis 15 000 lobbyister som verkar i Bryssel har anmält sig. Men det framgår inte i registret vilka personer som arbetar för de olika lobbyfirmorna och hur mycket pengar de lägger ner för att påverka olika specifika projekt. Registret blir därför lika användbart för allmänheten och medierna som en telefonkatalog  utan telefonnummer.

Lobbyismen domineras uppskattningsvis till 75 procent av företagarintressen. Lobbyisterna är angelägna om att ta plats i kommissionens expertgrupper där lagstiftningen grundläggs.

Expertgruppernas sammansättning är till största delen hemlig.

Jordbruksdepartementets speciella bindningar till vissa särintressen blir pinsamma när man upptäcker hur regeringen agerar konkret inom EU.

Vid ett sammanträde inom EU:s ministerråd den 22 januari i år röstade Sverige för att införa exportsubventioner för mjölk och smör.

Detta trots att den borgerliga regeringen tidigare påstått att man är motståndare till dessa exportbidrag.

Vid mötet i en förvaltningskommitté inom ministerrådet röstade flera andra länder emot exportbidragen, däribland Danmark och Nederländerna. Enligt mötesprotokollet uppmanade den tyske representanten ”kommissionen att tänka på att de produkter som exporteras med bidrag går till känsliga områden”.

Nederländerna, Italien och Storbritannien protesterade mot återinförandet av exportbidragen. Sverige sa ingenting.

Exportbidrag förstör livsmedelsproduktionen i fattiga länder.

Bidragen ger europeiska mjölk- och smörproducenter betalt för att dumpa varor i andra länder. Mjölk och smör säljs sedan till priser som är så låga att lokala bönder inte kan konkurrera, med resultatet att bönder slås ut till liv i fattigdom.

I och med det pinsamma beslutet i januari kan EU:s marknadsdumpande livsmedelsindustri nu räkna med ett bidrag på 20 euro för 100 kilo mjölkpulver, och hela 50 euro för smör.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), har en del att svara för:

Vems intressen arbetar du för? LRF eller bönder i fattiga länder?

Varför röstar du för exportbidrag?

, EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons