Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kan bättre!

Klimatet är en rättvisefråga. Vi som byggt upp vårt välstånd till priset av höga utsläpp har ett ansvar att stödja fattiga länder att utvecklas ekonomiskt på ett mindre klimatskadligt sätt än vi gjort, skriver Bodil Ceballos och Helena Leander, MP.

Annons

Ovädret Haiyan har förstört stora delar av Filippinerna. Samtidigt pågick FN:s klimattoppmöte i Warszawa. Sverige borde ha kommit till mötet med kraftfulla åtaganden. Men Reinfeldt skickade sin miljöminister tomhänt.

Yeb Sano brast ut i tårar. Som Filippinernas chefsförhandlare höll han ett gripande inledningsanförande inför FN-församlingen i Warszawa. Som företrädare för de omkomna och alla som nu svälter klargjorde han att han hungerstrejkade tills mötet gett resultat. Han vädjade särskilt om brådskande åtgärder från världens rika länder.

Klimatet är en rättvisefråga. Vi som byggt upp vårt välstånd till priset av höga utsläpp har ett ansvar att stödja fattiga länder att utvecklas ekonomiskt på ett mindre klimatskadligt sätt än vi gjort. Med ett varmare klimat förstärks världens orättvisor. Och det är de allra fattigaste, som har minst skuld i problemet, som drabbas hårdast.

De rika länderna har lovat att ta ansvar. På klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 lovade vi dem finansiering till att ställa om sina samhällen med klimatvänlig teknik och till att skydda sig mot höjda vattennivåer, extremväder och annat som kommer av ett förändrat klimat. Om sju år ska finansieringen vara uppe i 100 miljarder dollar. Alla måste trappa upp sitt bidrag om det ska gå.

Alliansen som styr Sverige verkar inte bry sig. Anders Borg har i stället staplat halvering på halvering. Beloppet är nu nere på bara en sjättedel av de två miljarder kronor som är Sveriges egentliga andel, enligt uträkningar från biståndsorganisationen Diakonia och Svenska kyrkan.

Varenda krona tar Borg dessutom från biståndsbudgeten. De fattiga i världen får betala klimatskulden när resurserna för fattigdomsbekämpning minskar.

Miljöpartiet är övertygade om att Sverige kan bättre. Vi tycker inte det är okej att ställa klimatfinansieringen mot fattigdomsbekämpning. Sverige har råd med bägge.

Därför vill vi fortsatt avsätta en procent av BNI till bistånd, och utöver detta två miljarder kronor till klimatfinansiering. Detta är vad miljöministern borde ha med sig till toppmötet, i stället för att komma tomhänt.

Vi kan klara klimatet. Som ett av världens rikaste länder har vi både ett ansvar och en möjlighet att säkra hållbar utveckling i världen. Det kräver global solidaritet, men alliansen verkar inte intresserad. Därför behöver Sverige en ny regering, en som tar klimatet på allvar och visar ledarskap.

Helena Leander, MP, miljöpolitisk talesperson, riksdagsledamot

Bodil Ceballos, MP, riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons