Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta Alliansens utsträckta händer

/

Annons

Hans Backman och Carina Östansjö,

länsordförande respektive landstingsoppositionsråd för folkpartiet, vädjar om ett samarbete över blockgränsen i landstingsfullmäktige.

Folkpartiet uppmanar partierna utanför alliansen att släppa på prestigen och för länsbornas bästa med öppet sinne ta tag i utsträckta händer

Den politiska situationen i landstinget Gävleborg har utvecklat sig till ett alltmer kritiskt läge.

Det är ohållbart att landstinget i dessa tider av lågkonjunktur och sjunkande skatteintäkter står helt utan en politisk ledning som kan agera. Situationen måste lösas. Nu måste vi på allvar ta ansvar för landstinget Gävleborg och sätta patienten i centrum.

Folkpartiet liberalerna har tillsammans med våra allianskollegor, moderaterna, kristdemokraterna och centerpartiet räckte ut en hand för ett prestigelöst samarbete fram till valet 2010. Ett brett samarbete, en så kallad samlingsregering, där så många partier som möjligt ingår och tar ansvar för landstinget.

Allianspartierna i landstinget står bakom en gemensam landstingsbudget och har lagt fast en politik vi är överens om. Vi i folkpartiet tycker därför att det är logiskt att allianspartierna för att få till stånd en fungerande landstingsmajoritet tillsammans söker samarbete med något eller flera andra partier. Med ett sådant samarbete kan vi med utgångspunkt från den landstingsbudget som fått majoritet i landstingsfullmäktige arbeta fram en fungerande och bra landstingspolitik för länets innevånare. En landstingspolitik som ger bra förutsättningar för en bra sjukvård i länet.

Vi i folkpartiet anser att det finns ett antal viktiga punkter i den landstingsbudget vi tillsammans med våra allianskollegor står bakom som bör ingå i en sådan landstingspolitik, Några av punkterna är arbetet med att få bort vårdköerna, avskaffat remisstvång och införande av fler alternativa driftformer.

Långa väntetider är ofta det som skapar mest otrygghet hos människor. Det står alldeles för många patienter i kö i väntan på behandling. I många fall får man vänta längre än de 90 dagar som vårdgarantin föreskriver. Det är varken ekonomiskt hållbart eller humant att låta dessa personer vänta. Därför bör det tas fram en plan för hur dessa patienter får den behandling som krävs inom rimlig tid. Regeringen tillskjuter medel för att stimulera landstingen till att uppfylla vårdgarantin vilket gör det möjligt att genom extrasatsningar senare tillgodose landstinget med ytterligare stadsbidrag. För att förbättra tillgängligheten måste telefontider och öppettider bättre anpassas till patienternas behov.

Genom att som ett första steg ta bort remisstvång för ögon- öron- hud- och psykiatri, införa vårdpengsystem, självstyrande vårdenheter, alternativa driftsformer, prestationsersättningar med mera ökas flödet i sjukvården och patienten kommer snabbare under vård.

Landstinget Gävleborg är ett av de landsting som har lägst andel verksamhet som utförs i annan regi. Vår uppfattning är att det är möjligt att kraftigt öka andelen entreprenörer inom landstingets verksamheter. Det är ingen nödvändighet att vårdpersonal är direkt anställda av landstinget även om finansieringen är gemensamt skattebaserad.

För att tillförsäkra personalförsörjningen vid operations-, medicin-, och dialysverksamheten vid Bollnäs sjukhus vill vi att dessa upphandlas eller övergår i annan lämplig driftform. Vid genomförande av detta kan dygnet runt jour garanteras. Vi vill även att dagkirurgin i Sandviken drivs i alternativ driftsform. På detta sätt behålls små enheter och även de planerade operationsverksamheterna.

Detta är några punkter vi i folkpartiet vill ha med oss i diskussionerna om att forma en bra landstingspolitik tillsammans med andra partier som är beredda att ta ansvar för landstinget i Gävleborg. Nu är det hög tid att även partierna utanför alliansen släpper på prestigen och för länsbornas bästa med öppet sinne tar tag i utsträckta händer.

länsordförande i Gävleborg

landstingsoppositionsråd i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons