Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygg hemgång stärker de äldres livskvalité

Annons

Socialdemokraterna kommer alltid prioritera en värdig och trygg vård för alla. De som ofta har högst vårdbehov är våra äldre, och de är därför en grupp att alldeles särskilt utforma och säkerställa en god vård med kontinuitet i alla led för, skriver socialdemokraternas Raimo Pärssinen, Patrik Lundqvist och Katarina Hedberg.

Våra svenska sjukhus är väldigt bra för dem som har behov av aktiv vård, men sedan är hemmet och en trivsammare miljö ett bättre recept för tillfrisknande. Oklarheter kring de medicinska behoven och andra behov av stöd gör ibland att det kan vara svårt att komma hem igen efter en operation.

Många kan också känna osäkerhet och ha behov av stöd under en kortare tid, utan att egentligen ha ett långvarigt behov av hemtjänst. Av alla inläggningar på sjukhus för personer över 65 år, återinskrivs cirka 20 procent, oftast inom tio dagar efter utskrivning från sjukhus. Detta enligt SKL:s öppna jämförelser från 2014. För var femte som vårdas så betyder det alltså att vårdtiden blir längre än vad som skulle behövas.

I Söderhamn arbetas därför sedan en tid tillbaka med ”Trygg hemgång”. Redan innan utskrivning från sjukhus, eller annan slutenvård, får patienten en kontakt med hemtjänstpersonal som sedan kommer att jobba en tid i hemmet på heltid. Väl hemma så finns tryggheten i att en undersköterska både möter upp och finns på plats för att stödja och underlätta den första tiden.

Rehabilitering, lättare bostadsanpassning, en grundlig bedömning av hjälpbehov samt bedömning och installation av eventuella hjälpmedel ingår också i den hjälp som är möjlig att få. Dessa insatser underlättar vardagen vid hemgång från sjukhus, samtidigt som de äldre får en bättre tillvaro i sin egen hemmiljö. Det minskar inte bara brukares och anhörigas oro för hur vardagen ska fungera, utan även behovet av kortidsvårdsplatser.

Äldre som vårdats på sjukhus eller korttidsvård ska kunna komma hem och känna sig trygga och säkra.

Alla är vinnare när vi utvecklar välfärden och våra äldre får en bättre livskvalité. Att arbeta med ”Trygg hemgång” har dessutom finansierats av att Söderhamns kommun snabbare kunnat ta emot sina invånare som är färdigbehandlade på sjukhus.

Ett samhälle där vi tar hand om varandra är inte bara bättre att leva i, utan också ekonomiskt klokt. Vi vill sprida detta goda exempel till fler, så att vi tillsammans utvecklar den svenska modellen, för samhället och allas vårt bästa.

Raimo Pärssinen, S

riksdagsledamot

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot

Katarina Hedberg, S

ordförande omvårdnadsnämnden Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons