Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghet i vården, en jämställdhetsfråga

Vi socialdemokrater har nu börjat lansera det mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid. Vi har satt upp ett mål om mer vårdpersonal i kombination med ett arbetsmiljölöfte till Sveriges välfärdsarbetare. Det är en bra investering i samhällsbygget, skriver Socialdemokraternas Åsa Lindestam och Tommy Berger.

Annons

Personalförsörjning inom vården är en jämställdhetsfråga. När nedskärningar görs i välfärden är det framförallt kvinnor som drabbas. Dels eftersom majoriteten av vårdpersonalen är kvinnor men även på grund av att kvinnor fortfarande i modern tid axlar ett större ansvar för hem och familj. Med en nedmonterad välfärd är det kvinnorna som får backa upp med omsorg av äldre och barn.

För att ta itu med problemen med arbetsmiljön och långa köer kommer vi att behöva mer resurser och mer personal under nästa mandatperiod. Mer personal i vården är den enskilt viktigaste faktorn för en trygg vård och ett mer jämställt Sverige. Därför har vi nu satt ett mål på 14 000 fler anställda i vården till 2022. Det motsvarar de behov som SKL slår fast i sina prognoser.

För Region Gävleborg skulle det innebära nästan 400 fler anställda i vården.

För att täcka kommuners och landstings demografiska behov har socialdemokraterna lovat ytterligare minst 20 välfärdsmiljarder under nästa mandatperiod. Region Gävleborg skulle, baserat på nuvarande folkmängd, få över 250 miljoner av dessa.

Sverige står inför ett vägval. Valet står mellan skattesänkningar och bra sjukvård för alla.

Vi socialdemokrater väljer mer resurser till vården framför sänkt skatt. De som jobbar i välfärden ska hinna, orka och kunna ge patienter, brukare och klienter en god vård och omsorg av hög kvalitet, så bygger vi Sverige starkt.

Åsa Lindestam, S

riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna Gävleborg

Tommy Berger, S

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons