Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ursprungsmärk våra livsmedel!

/

Annons

ordförande i LRF Gävleborg, föredrar att köpa mat som är producerad i Sverige.

Knappast någon kan väl ha missat storlarmet om dioxin i irländskt fläskkött.

Det var inte det första larmet om gifter eller bakterier i importerad mat och knappast det sista. För bara några veckor sedan återkallade Coop ett parti ruccolasallad från Italien eftersom det misstänktes innehålla salmonellabakterier.

Det aktuella partiet med ruccola var begränsat och lätt att spåra, även om en del redan var uppätet. Det irländska fläskköttet är inte lika lätt att hitta. För det första är ursprungsmärkning av fläskkött frivillig. För det andra används en stor del av den svenska köttimporten som råvara i storkök och restauranger. Då behövs inte heller någon ursprungsmärkning.

Livsmedelsverket har därför tvingats gå ut och varna konsumenterna för mat som kan finnas i livsmedelsbutikernas diskar. Till dess arbetet med att ringa in allt misstänkt irländskt fläskkött är avklarat uppmanas konsumenterna läsa på förpackningar och i innehållsförteckningar och i möjligaste mån undvika att av misstag få i sig för mycket dioxin.

I Sverige har vi en säker hantering av livsmedel, med fler kontroller och noggrannare övervakning. Säkerheten kostar pengar. Svenskt kvalitetskött är dyrare. Det är en bidragande orsak till att nästan hälften av det nötkött som konsumeras i Sverige är importerat.

Många konsumenter tänker inte på varifrån råvarorna kommer när de köper hel- och halvfabrikat i butiken. På dessa förpackningar finns ju heller ingen ursprungsmärkning. Säkert är det flera som bara tar för givet att köttet i kåldolmarna är svenskt.

Det är inte fair play mot den som handlar, anser jag.

Vi kan bejaka eller förneka den diskussion som förs. Vi kan argumentera för eller emot ökad köttimport. Det är den som står i begrepp att köpa som har valet - men då ska han eller hon också få veta vad valet innebär.

Väljer man bort svenska råvaror får man räkna med att giftlarmen kommer med jämna mellanrum. Därför måste man få veta om maten är svensk.

Att köpa svenskproducerad mat har också ett mervärde, till exempel genom att det gynnar sysselsättningen i vårt land. När man handlar av producenter som bor i närområdet minskar dessutom miljöbelastande transporter. Och de betande djuren håller landskapet öppet.

Själv föredrar jag att köpa mat som är producerad, inte bara i Sverige, utan också så nära min bostadsort som möjligt.

ordförande i LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons