Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet hotar demokratin

Annons

Kenth Lövgren (FP),

om vikten att försvara det demokratiska samhället mot subversiva krafter.

och grupperingar som man verkligen inte delar åsikter med. Men vi som tror på demokratin ska naturligtvis acceptera deras rätt att framföra dem. Oftast återfinner vi dessa personer i fascistiska, kommunistiska eller nationalsocialistiska grupperingar. Men när de tar till våld och förstörelse så gäller det att markera var gränserna går. En sådan organisation som trampat över är AFA – AntiFascistisk Aktion.

en fredlig grupp under parollerna mötesfrihet och yttrandefrihet för alla och för Israels rätt att existera. Trots att de betonade vikten av en tvåstatslösning med Israel och Palestina i fred med varandra attackerades de av raketer. AFA beklagade efteråt via hemsidor att polisen höll motdemonstranterna på alltför långt avstånd så att den fredliga gruppen inte tillräckligt bra kunde höra motdemonstrationens slagord eller träffas av eventuella projektiler.

återfinns även i Gävle. Oftast ser du deras närvaro när de skräpar ner vår stad med klistermärken där det enbart står förkortningen AFA och något socialistiskt slagord, typ Mot slavpolitik - för kommunism. Andra gånger dyker de upp, ofta maskerade, i någon s.k. aktion. Ett exempel från deras hemsida: ”På samma vis som tidigare gick AFA-Gävle (när Sverigedemokraterna skaffade en lokal på Brynäs) till angrepp mot detta genom att kasta in stenar genom rutor på lokalen.”

- Vi använder de metoder som är effektiva, inte nödvändigtvis ”snälla”. För vi anser inte att vi har någon som helst anledning att vara snälla mot fascisterna, skriver de vidare på hemsidorna. Och fascister verkar de flesta vara som tänker annorlunda än dessa extremister. Att de älskar att kladda ner folkpartiets fönster och dörrar med klistermärken och klotter ingår väl i deras mål ”att krossa fascismen i alla deras former” får jag anta.

Det är viktigt att vi skaffar oss mer kunskaper om dessa antidemokratiska krafter som ständigt dyker upp. Detta oavsett om de kallar sig fascister, kommunister, nationalsocialister eller går under benämningen AFA.

styrelse. De använder inte medlemskort. De krypterar ofta sina skrivningar och maskerar sig när de dem nstrerar. AFA säger sig ha som mål att krossa fascismen i alla dess former och att de är en socialistisk rörelse och motsätter sig därför det kapitalistiska samhällssystemet som de, med en revolution, vill ersätta med ett stats- och klasslöst samhälle.

AFA arbetar endast utomparlamentarisk. ”Vi anpassar våra arbetsmetoder efter vad situationen kräver. Detta kan innebära allt från opinionsbildning i form av affischering och demonstrationer till att fysiskt konfrontera fascisterna på gatan.”

På Internet går att läsa vad som står närmast på AFAs dagordning: ”Den 6-8 mars är det tänkt att Sverige ska möta Israel i en tennismatch i Baltiska Hallen i Malmö. Att låta israeliska sportstjärnor spela här är detsamma som att göra reklam för den israeliska statens terrorapparat som under 60 års tid fördrivit, förnedrat och ockuperat det palestinska folket. Vi kan inte tolerera detta. Matchen ska stoppas om hallen så ska behöva rivas.”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons