Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Gästrikland, Löfven!

/

Stefan Löfven - du är nu i länet med landets högsta arbetslöshet. Det blir också allt fler långtidsarbetslösa här i Gävleborg, skriver Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg och Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Annons

I dag besöker statsministern Hofors och Sandviken. Förhoppningsvis ser du inte bara de för orterna viktiga storföretagen Ovako och Sandvik, utan även de småföretag som finns och verkar i respektive ort. Tillsammans med större företag står de anställda i småföretagen för mer än hälften av skatteintäkterna.

Men för att det lokala företagsklimatet ska blomstra måste den nationella politiken ge näring. Tyvärr kommer din regering, Stefan Löfven, med alldeles för många förslag som faktiskt är rent företagarfientliga.

Ta till exempel vinsterna i välfärden. I debatten målar motståndarna till privata alternativ ofta upp en motsättning mellan vinst och kvalitet. Ilmar Reepalus Välfärdsutredning har av det skälet riktat in sig på att urholka möjligheterna för ägarna att ta ut vinst i sina bolag. Men det finns ingen tydlig motsättning mellan vinst och hög kvalitet. Faktum är att de flesta enskilda vård- och omsorgsföretag startas av människor som vill hjälpa andra människor och erbjuda tjänster av hög kvalitet. Få företagare startar verksamhet för att få högre inkomst.

Dessutom har regeringen fått ett utredningsförslag gällande flygskatt samtidigt som ni utreder en kilometerskatt – detta kommer att göra näringslivets transporter dyrare. En ny så kallad bankskatt kommer att öka beskattningen av bank- och finansanställda som i slutändan kommer att belasta både hushåll och företag - långt utanför finanssektorn. En kraftigt höjd beskattning av ägarledda företag, den så kallade entreprenörsskatten, innebär en 180-graders sväng tillbaka till den hämmande synen på entreprenörskap som rådde före reformen av 3:12-reglerna 2005. Nu är det alltså tänkt att aktivt ägande återigen ska beskattas hårdare.

Tillsammans innebär allt detta en rejäl press på företagen som gör det svårt för dig och din regering att nå jobbmålet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet om 4 år.

De höjda marginalskatterna slår hårt mot drivkraften att vidareutbilda sig och ta större ansvar. Att ha världens högsta marginalskatt höjer företagens kostnader för kompetens men är långsiktigt ännu skadligare eftersom det försämrar tillgången till kvalificerad arbetskraft.

Kraftigt höjda skatter på entreprenörskap slår mot drivkraften att skapa och utveckla nya företag.

Stefan Löfven - du är nu i länet med landets högsta arbetslöshet. Det blir också allt fler långtidsarbetslösa här i Gävleborg. Ungdomsarbetslösheten är även den hög och utbildningsnivån lägst i landet.

Men i stället för att stötta den fria företagsamheten gör du och din regering tvärt om och försämrar företagsklimatet. Regeringen pratar om kampen mot arbetslösheten men gör det svårare att skapa alla de jobb som Gävleborg behöver.

När företag får svårare att växa och anställa blir resultatet en minskande skattebas och mindre pengar till vår gemensamma välfärd.

Det kan väl inte vara tanken, Stefan Löfven?

Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons