Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår utgångspunkt måste vara samhällsnyttan

/
  • Niclas Bornegrim, ordförande för Gästrike Räddningstjänst.

Om vi genom att skapa ett trygghetens hus kan förbättra vår förmåga att lösa incidenter när de inträffar så borde det vara allas intresse att hitta lösningar som fungerar, skriver Niclas Bornegrim, M.

Annons

Som räddningstjänstens förtroendevalda ordförande är det mitt ansvar att arbeta för ökad trygghet i Gästrikland/Norduppland. Oavsett var man bor inom vårt område så ska man veta att om det inträffar en händelse så ska räddningstjänsten kunna lösa uppgiften. Det var bland annat därför som räddningstjänsten startade en daglig bemanning i Rörberg – för att kunna nå Valbo Köpcentrum. Det är inte optimalt att den endast finns dagtid men våra huvudmän har tyvärr inte tillskjutit de medel som krävs för en dygnet runt-verksamhet.

Insändare: Hur tryggt blir det med trygghetens hus?

Mer läsning: Munkavle på räddningstjänsten om flyttplaner, enligt anställda: "Det kokar på vår station"

Räddningstjänsten slår larm om flyttplanerna – hus kan brinna ner och folk drunkna i Gavleån

Om vi i dag skulle bygga en ny brandstation i Gävle så är det nog få som skulle anse att dagens placering är optimal varken avseende placering eller utformning.

Gävle kommer att få ett trygghetens hus som man exempelvis har i Östersund. Det är en stor samhällsnytta att samlokalisera blåljusverksamhet och andra myndigheter som arbetar med civilförsvar och andra viktiga samhällsfunktioner.

När man gör förändringar så är det naturligt att det skapar oro och frågetecken från många. Man vet vad man har – men inte vad man får. Räddningstjänsten har tillsatt utredningar som ska visa fördelar och nackdelar med olika placeringar av ett trygghetens hus i Gävle. I den processen är många inblandade.

Våra huvudmän kommunerna i Gästrikland/Norduppland, andra myndigheter som vi vill samlokalisera med och våra medarbetare.Min uppfattning är att vi i den här processen ska prata med varandra – i stället för om varandra men vår gemensamma utgångspunkt måste vara samhällsnyttan för och alla invånare i Gästrikland/Norduppland.

Om vi genom att skapa ett trygghetens hus kan förbättra vår förmåga att lösa incidenter när de inträffar så borde det vara allas intresse att hitta lösningar som fungerar. Vid en samlokalisering så kommer våra medarbetare i de olika verksamheterna att få en helt annan möjlighet att lära känna varandra och genom det samarbeta bättre i skarpa situationer.

Jag vill inte föregripa utredningen men min absoluta ambition och det uppdrag jag har från Gävleborna som förtroendevald är att förbättra verksamheten i Gästrikland avseende räddningstjänstens förmåga att lösa sin uppgift.

Niclas Bornegrim, M

ordförande Gästrike Räddningstjänst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons