Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdvalsmodell sviker patienterna

Annons

Stellan Hagman, M, anser att landstingsstyrelsens vårdvalsmodell ställer orimliga krav på etablering

Den sedan länge efterlängtade nya lagen om vårdvalsystem (LOV) skulle från kommande årsskifte ge människor rätt att välja mellan olika vårdgivare i primärvården. Man skulle fritt få välja läkare efter det utbud mottagningarna kunde visa upp. Många har då sett fram mot möjligheter att friare kunna välja efter egna behov och att slippa köer och väntetider. Det skulle bli kvalitetskonkurrens mellan mottagningar så att var och en kunde välja den, som kan uppfylla ens egna behov av kontinuitet, tillgänglighet, medicinsk kvalitet och förtroende. Men för att få möjlighet att göra ett sådant val fordras att olika alternativ finns tillgängliga.

Den modell, som landstingsstyrelsen nu lägger fram för beslut i fullmäktige, ställer emellertid så omfattande krav på etablering, att inte ens många av landstingets egna hälsocentraler fyller de formella kraven. Praktiskt taget inga läkare inom nuvarande primärvård har möjligheter att etablera nya patientvänligare alternativ, vilket ju är ett av syftena med lagen. Valmöjligheterna förbättras inte med landstingets modell.

Landstingets krav utgår helt från den egna nuvarande hälsocentralsmodellen. Den utesluter därmed en fungerande konkurrens mellan olika modeller och varierande alternativ. Primärvården blir då hänvisad att fortsätta i gamla hjulspår. Kontinuitet och tillgänglighet lär inte bli bättre. Läkarstafetter, hyrläkare och bristande kontinuitet får fortsatt dominera utbudet, medan rekrytering och möjligheter att locka nyskapande och innovativa människor till nya vårdmodeller blockeras. Nya mottagningar i glesbyggd, som lagen vill stimulera, förhindras i vårt landsting av stelbenta och omfattande regler.

Man tar inte chansen att förbättra attraktivitet och rekrytering genom flexiblare krav och överlåter då åt andra landsting att, genom enklare system, locka medarbetare från Gävleborg. Bland landstingets egna anställda finns idéer och utvecklingsförslag, som, i friare driftformer, skulle kunna tillföra människor och sjukvården efterlängtade kvalitéer.

Vi måste se till att formella och administrativa krav inte får förhindra att befolkningens och patienternas stora behov av bättre tillgänglighet, kontinuitet, bemötande och kvalitet tillgodoses. Kraven måste ge utrymme för enklare och attraktivare sjukvårdsetableringar.

Stellan Hagman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons