Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen blundar för Turkiets våld mot kurderna i Afrin

/
  • Kurder demonstrerar i Beirut mot Turkiets attack mot Afrin.

Att Turkiet nu har attackerat Afrin är en skam och visar att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går över alla gränser i sitt hat mot kurderna, skriver Bodil Valero och Aida Badeli, Miljöpartiet de gröna.

Annons

Lördag den 20 januari inledde Turkiet en militär mark- och flygoperation mot den kurdiska regionen Afrin, i norra Syrien.

Offensiven har redan dödat många civila, däribland barn och den har skett oprovocerat. Afrin har länge varit ett av de säkraste områdena i Syrien dit olika minoriteter kunnat fly undan krig och förföljelse. Att Turkiet nu har attackerat Afrin är en skam och visar att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går över alla gränser i sitt hat mot kurderna.

När konflikten i Syrien startade anklagades kurderna för att stå på regimens sida då de försökte hålla sig utanför. De kände oro över Turkiet arabisering och grundlade istället ett efter omständigheterna väl fungerande demokratiskt självstyre i de kurdiska delarna, Rojava.

När Daesh sedan erövrade mer än 60 byar i de kurdiska områden i september 2014 tvingades kurderna fly sina hem. De kurdiska YPG-styrkorna valde då att gå till attack mot Daesh med hjälp av USA.

De lyckades driva ut Daesh ur bland annat Kobane, Hasakah och Raqqa och hyllades över hela världen för sin insats. Men nu blundar omvärlden för det faktum att Turkiet attackerar Afrin. Det är oacceptabelt, och lika oacceptabelt är det att omvärlden håller tyst.

I stället för att bekämpa Daesh anklagar Turkiet de syriska kurderna för att vara terrorister och har tränat och utrustat rebellstyrkor i Syrien som nu slåss mot kurderna. Fastän en stor del av världens kurder är bosatta i Turkiet har de turkiska myndigheterna i årtionden vägrat erkänna kurderna som en folkgrupp och förtrycker dem systematiskt.

Attackerna mot Afrin visar Erdogans rädsla för att kurderna i Syrien ska få makt och frihet att styra över sig själva och därmed påverka kurderna i Turkiet.

Sverige, EU och världssamfundet måste tydligt agera och kräva ett stopp för det militära våldet. Erdogan ska inte kunna fortsätta vare sig sitt systematiska förtryck gentemot kurderna eller det militära ingripandet mot ett demokratiskt och stabilt område i Syrien. När auktoritära ledare inte stoppas av omvärlden i ett tidigt skede går de snabbt över gränsen.

Fred, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna uppstår inte genom att omvärlden blundar. En mänsklig omvärld kräver mod och deltagande.

Det är vår skyldighet att stå upp för alla de oskyldiga liv som förlorats i samband med Turkiets oförsvarbara agerande. Vi demokrater måste säga ifrån då freden hotas och stå upp för de mänskliga rättigheterna och för kurdernas rättigheter, en gång för alla.

Bodil Valero, MP

EU-parlamentariker

Aida Badeli, MP

talesperson mänskliga rättigheter Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons