Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna LSS – en liberal frihetsdröm

Som om det inte räckte med alla som faller ur assistanssystemet så är det nu nästan omöjligt att få assistans beviljad för dem som söker för första gången, skriver Helene Åkerlind, L.

Annons

Den Socialdemokratiska regeringen gav Försäkringskassan en tydlig beställning att spara på personlig assistans. Ett uppdrag som myndigheten tagit på stort allvar. Prognosen visar att man i utgången av 2017 kommer att ha sparat tre miljarder kronor och över 1 000 personer kommer att ha förlorat sin statliga assistansersättning. I Gävle kommun har hittills var tredje person som omprövats av Försäkringskassan blivit av med sin assistans.

Som om det inte räckte med alla som faller ur assistanssystemet så är det nu nästan omöjligt att få assistans beviljad för dem som söker för första gången. Enligt Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar får bara drygt en av tio numera ja på sin ansökan till Försäkringskassan. Nästan nio av tio får avslag. Många av dessa är barn.

Den numera restriktiva tolkning som Försäkringskassan gör för att minska kostnaderna får förödande konsekvenser. Den som behöver matas för att kunna äta kan få assistans för det, men inte den som behöver få sin mat genom en slang rakt in i magen. Den som behöver två assistenter när hen riskerar att kvävas av svåra hostattacker, beviljas extra assistans för det i totalt tjugo minuter om dagen, för varje hostattack är ju ganska kort.

Förutom att människor med funktionsnedsättning all redan förlorar assistansen så arbetar en utredning på uppdrag av regeringen för att ytterligare skärpa lagstiftningen och tolkningen, allt för att spara än mer pengar på en redan utsatt grupp. Utredning måste få nya direktiv.

Det behövs en översyn. Men fokus måste ligga på att ge goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet. Självklart ska regler också ses över för att stävja fusk och onödiga kostnader, men man kan inte som regeringen nu har gjort först ge order om besparingar, sedan undersöka om det finns något att spara på.  

Vi måste bli ett slut på försämringarna. Besparingarna drabbar dem som allra mest behöver stöd. Varför är det så tyst inom Socialdemokraterna? Finns det ingen lokal opposition? Hur kan ni bara stå och se på när var tredje gävlebo mister sin assistans?

Värna LSS, en liberal frihetsreform, den största i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. LSS ska utvecklas inte avvecklas!

Helene Åkerlind, L

kommunalråd och ordförande i tillgänglighetsrådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons