Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vems politik är det som klingar falskt, egentligen?

Aldrig har SD ställt krav på kollektivavtal, heltid eller några som helst förbättringar av arbetsvillkor för personal som utför kommunens omsorg i privat regi, skriver Vänsterpartiet.

Annons

Sverigedemokraternas Richard Carlsson försvarar överföringen av miljontals kronor från Gavlegårdarnas hyresgäster till bostadsrättsägare. Som liknelse använder han insatser för utsatta kvinnor och barn, som han ställer mot den som köpt sin lägenhet för tre miljoner kr.

Debatt: Omsorgen klingar ganska falsk

Vänsterpartiet kan helt enkelt inte se att det är samma sak. Vänsterpartiets princip är enkel, hyresgäster ska inte betala för privata värdeökningar. För självklart sker en värdeökning av bostaden om månadsavgiften kan hållas nere på grund av subventioner.

Carlssons försvarstal förvånar inte oss. Hittills har SD anslutit sig till en borgerlig, i princip nyliberal, politik. De ansluter sig konsekvent till alla utförsäljningar och privatiseringar av kommunal verksamhet. Carlsson har till exempel sagt sig vilja sälja 3 000 av Gavlegårdarnas lägenheter. SD har ställt sig bakom försäljningen av hamnen, privatiseringen av hemtjänsten och äldreboenden. Aldrig har SD ställt krav på kollektivavtal, heltid eller några som helst förbättringar av arbetsvillkor för personal som utför kommunens omsorg i privat regi.

Vilka grupper företräder egentligen SD i Gävle? Vi vet, för precis som på riksnivå satsar SD i Gävle mer på rika än på vanligt folk, enligt SD ska den rikaste tiondelen få mer än dubbelt så stor skattesänkning som genomsnittliga löntagare.

SD vill heller inte satsa på barnfamiljerna genom att säga nej till höjningen av barnbidraget, däremot vill SD försvaga fackföreningarna och den svenska modellen samt skära ner på statsbidragen till kommunerna. Det är tydligt att SD inte lägger fram förslag för vanligt folk och de står därmed inte för likabehandling av alla medborgare.

Så vems politik är det som klingar falskt, egentligen?

Gin Akgul Hajo

Tord Fredriksen

Isabella Bexell

Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons