Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vems problem löser vi?

Annons

Charlotte Klötz, FP,

om landstingets nya organisation.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i nuvarande form bildades efter valet 2006. Detta hade föregåtts av flera års diskussioner och beredning i den så kallad Klara-kommittén. Förslagen gick ut på remiss till alla partier och beslutet om landstingets organisation fattades enhälligt.

Så långt allt väl, men hur blev det sen?

Under de två år nämnden funnits har vi fått massor av i och för sig nyttig information, men väldigt lite beslutsärenden att ta ställning till. Landstingsdirektören genomförde en ny organisation av sjukvården för att den skulle stämma med politiken. Beslut om detta fattades i landstingsstyrelsen, vi som har ansvar för sjukvården blev knappt tillfrågade, men information fick vi.

Många är vi från både vänster och höger och i mitten som begärt en bättre politisk styrning av Hälso- och sjukvårdsnämnden med väl underbyggda förslag till beslut och tid att fundera på konsekvenser och förankring i de egna partierna och inte minst hos befolkningen. Gehöret från nämndens ordförande och landstingsdirektören har varit ljumt och något irriterat. Det är klart, demokrati är besvärligt det måste man ju förstå!

Utan att gå in på detaljer i konflikterna så har situationen tydligen blivit ohållbar. En uppföljning av organisationsförändringen gjordes där vi nämndsledamöter gjorde klart att vi vill ha mer tid för möten med varandra, befolkningen och professionen. Vi vill också ha beslutsunderlag som är korrekta och så detaljerade att det går att bilda sig en uppfattning om konsekvenser av beslut. Vi vill vara med och fatta beslut som påverkar våra invånare och inte lämna allt till de högre tjänstemännen.

Dessa åsikter gjordes i analysen av utvärderingen om till att nämndens ledamöter saknade kompetens och inte var tillräckligt tunga. I uppföljningen sas att man absolut inte skulle göra en omorganisation; hur blev det?

I det kaos som landstinget befinner sig i passar man nu på att lägga förslag om en helt ny organisation. En organisation som innebär att 15 personer i landstingsstyrelsen ska bestämma allt! Dessa personer ska sätta sig in i sjukvård, fastigheter, planera en organisation för vårdval, göra upp strategier för framtidens sjukvård, ansvara för ekonomin, personalpolitiken och mycket mer. Här finns enligt min åsikt utrymme för ännu mer tjänstemannastyre.

Jag frågar mig för vem man gör denna omorganisation. För invånarna? Nja, i det nya läge landstinget befinner sig behöver man byta ut och ge utrymme för nya ordförandeposter så att den nya majoriteten får politiska tjänster som gör alla nöjda. Man kan samtidigt göra sig av med besvärliga personer, såväl i Hälso- och sjukvårdsnämnden som i nämnden för Trafik- och utveckling. Detta förslag har vad jag förstår socialdemokrater centerpartister och miljöpartister ställt sig bakom. Det är med oro jag ser an mot den närmaste framtiden, den enda ljuspunkten är att det snart är val. Förhoppningsvis ser också våra väljare bristen på demokrati och oförmåga till kloka lösningar för att rädda ekonomin och framförallt sjukvården i länet.

ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons