Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är beredda om det blir konflikt

Annons

Vi har ställt väl balanserade krav i årets avtalsrörelse. Vi förespråkar varken en upp- eller nedväxling i löneökningstakten. På så vis kan vi fortsatt skapa reallöneökningar och samtidigt ta ansvar för att sätta det "märke" för övriga branscher, som industrin ska göra, skriver Arto Tolppanen och Renate Almén, IF Metall Västra Gästrikland.

Att arbetsgivarna inom industrin kontrar med att föreslå löneökningar på en halv procent, eller modeller för att kunna sänka löner lokalt på företagsnivå, känns därför som ett hån. Vi anställda, med vårt yrkeskunnande, lojalitet och erfarenhet, förtjänar seriösare bud i förhandlingarna.

Senast i månadsskiftet mars-april ska överenskommelser om nya kollektivavtal träffas. Antingen står arbetsgivarna kvar vid den lönebildningsmodell vi har i Sverige, eller så öppnar de för ett hela havet stormar.

Konflikt är inte IF Metalls första val. Vi vill teckna nya avtal. Men vi kommer inte att sitta still i båten om vi är ensamma kvar om att ta ansvar. Vi är förberedda, och vi har god beredskap om så krävs. Nu är det upp till arbetsgivarna att välja. Lägg ned den märkliga fighten om att industrin går så dåligt. Den debatten är både vilseledande och oansvarig. Ska vi sätta ett märke gemensamt är det dags för arbetsgivarna att ta sin del av ansvaret!

Arto Tolppanen

Renate Almén

IF Metall Västra Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons