Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi håller våra barn hemma från skolan på måndag

Annons

Enligt FN:s konvention om barnens rättigheter har alla barn, utan diskriminering, rätt att leva i fred och säkerhet. Samtidigt har barn rätt till rent vatten, näring, hälsovård, utbildning och att få uttrycka sina åsikter i alla frågor som berör det. Men dessa grundläggande rättigheter för barn kränks dagligen i Kurdistan, skriver Mezopotamya Kulturförennig i Gävle.

Som protest mot den turkiska regeringens pågående utrotningspolitik i Kurdistan kommer vi, kurdiska föräldrar, på måndag den 4 april att vägra skicka våra barn till skolan.

Vi vädjar till de europeiska regeringarna och EU att varken stödja Turkiet finansiellt eller militärt så länge utrotningspolitiken i Kurdistan pågår. Turkiets regering måste åtalas för krigsbrott och brott mot dem mänskliga rättigheterna. Kurdiska folkets representant Abdullah Öcalan bör omedelbart friges från sin isoleringscell.

Sedan augusti 2015 har den turkiska armén blockerat och bombarderat många städer i Kurdistan. Under förevändning att bekämpa "terrorismen" förlänger den turkiska regeringen undantagstillstånd varje månad. Systematiskt applicerad är barnen psykiskt och fysiskt de främsta offren för undantagstillstånden.

Hundratals civila har mördats av krypskyttar och bombardemang av husen. På grund av undantagstillstånden har svårt skadade inte kunnat tas till sjukhus utan avlidit. Avlidna personer har förvarats i kylskåp. Barn har väntat på begravning av sina mödrar därför att krypskyttar har stoppat alla personer att komma nära liken på gatorna.

I den kurdiska staden Cizre var mer än 200 skadade personer, även barn och kvinnor instängda i en källare. Men de brändes inne levande, enligt vittnesmål med kemiska vapen.

Vi, kurdiska föräldrar, säger bara att våra barn, precis som alla andra barn i världen, har rätt till liv, säkerhet, hälsa och utbildningsrättigheter på deras eget modersmål!

Vi, kurdiska föräldrar, tvingas dagligen kämpa för vara barns rättigheter. Vi hoppas att ni vill bidraga med att bryta tystnaden om Turkiets brott mot FN:s barnkonvention och stödjer oss i vår aktion!

Vänliga Hälsningar

Mezopotamya Kulturförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons