Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste slå vakt om vaccinering

/
  • Det måste därför vara så att barn som inte tål vaccin ska inte riskera att smittas av sjukdomar för att vissa föräldrar väljer att avstå från att vaccinera sina barn.

Det egna valet att avstå från att vaccinera sina barn ska inte få drabba andra barn. Att få mässling kan få förödande konsekvenser för det barn som drabbas, skriver Hasse Backman, L

Annons

I Sverige infördes 1971 allmän vaccination mot mässling. Genom detta lyckades vi stoppa den inhemska smittan. Detta är något vi ska vara väldigt glada över. Detta är något vi måste slå vakt om.

Att få mässling kan ju få förödande konsekvenser för det barn som drabbas. Spädbarn kan drabbas väldigt hårt. Jag kan inte förstå att det finns föräldrar som vill utsätta barn för sådana risker.

God tillgång till vaccination och stor följsamhet till vaccinationsprogram har en mycket stor betydelse för att undvika smittspridning och epidemier. Barn som inte vaccineras av andra skäl än medicinska bedömningar utsätts inte bara för risken att själva bli smittade av allvarlig sjukdom som mässling. De utgör också en risk för andra människor som av olika skäl inte kunnat vaccinera eller som vuxit upp i länder som inte har utvecklat vaccinationsprogram.

Ingen ska tvingas till vårdens insatser, utöver den strängt reglerade tvångsvård som gäller idag. Men det egna valet att avstå från att vaccinera sina barn ska inte få drabba andra barn. Det är därför min bestämda uppfattning att barn som föräldrar valt att inte vaccinera inte ska ha företräde till förskoleplats. De kan istället hänvisas till annan förskola om de riskerar att utsätta andra barn för smitta. Undantag ska göras endast för barn som av medicinska skäl inte kunnat få sin vaccination.

Vaccination mot vissa sjukdomar är ett viktigt hälsofrämjande och en sjukdomsförebyggande åtgärd. Det måste därför vara så att barn som inte tål vaccin ska inte riskera att smittas av sjukdomar för att vissa föräldrar väljer att avstå från att vaccinera sina barn.

Hasse Backman, L

kandidat regionvalet Gävleborg 2018

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons