Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill rädda de fria pensionärsresorna i Gävle!

/

Vi rödgröna kommer att gå vidare och diskutera med övriga partier i Gävle kommun för att förhoppningsvis få till en gemensam lösning för att rädda kvar de fria pensionärsresorna, skriver oppositionen.

Annons

Fria pensionärsresor infördes 2010 i Gävle efter en utredning som visade att en stor del av kommunens bussar hade låg nyttjandegrad mellan 09.00 och 15.00 på vardagarna.

Vi såg då politiskt en möjlighet att till en rimlig merkostnad kunna ge kommunens pensionärer förmånen att kunna resa till vänner, fritid och kulturverksamheter eller till olika former av service, avgiftsfritt under vissa tider.

Försöket visade sig bli mycket lyckat. I dag görs omkring 430 000 resor årligen i Gävle kommun genom dessa fria pensionärsresor, som kommit att bli en viktig och omtyckt åtgärd som många pensionärer värdesätter. Satsningen har kunnat uppnås utan ökad trängsel eller undanträngning för andra resenärer och har dessutom bidragit till att uppnå vårt högt prioriterade kommunala miljömål att öka resandet med kollektivtrafiken.

Nu föreslås denna möjlighet avskaffas, efter att X-trafik infört en ny och dyrare ersättningsmodell till bussbolaget, vilket i sig medför kraftiga merkostnader för Gävle kommun.

Vi är fullt medvetna om att X-trafik inte kan bekosta detta då det är Gävle kommun som står för önskemålet. Vi är bekymrade över de ökade kostnaderna och den ekonomiska utmaningen vi har, då många andra behov samtidigt måste lösas inom kommunen.

Men vi tror att med ansträngningar från alla parter; från Stadsbussarna, från X-trafik och från kommunen, så kan vi hitta en bra lösning för alla.

Vi rödgröna kommer att gå vidare och diskutera med övriga partier i Gävle kommun för att förhoppningsvis få till en gemensam lösning för att rädda kvar de fria pensionärsresorna. Lyckas vi inte så riskerar Gävle att gå miste om en mycket klok och uppskattad modell som ger många äldre möjligheten att leva ett både friare och mer innehållsrikt liv. Det vill vi undvika.

Rödgröna partierna genom

Jörgen Edsvik, S

Åsa Wiklund Lång, S

Gin Akgul Hajo, V

Therese Metz, MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons