Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill se ett mer jämlikt Sverige

/
  • Biblioteket är en viktig mötesplats, skriver debattörerna. Arkivbild

Det fysiska biblioteket är en viktig mötesplats där människor med olika bakgrund och förutsättningar möts och tar del av kunskap, litteratur och kultur, skriver Gin Akgul Hajo och Lotta Lagnander.

Annons

Men över tid har antalet bibliotek minskat, vilket är en oroväckande trend som framförallt slår mot människor som lever på landsbygden.

Vänsterpartiet vill se ett mer jämlikt Sverige och ett led i det är att öka tillgängligheten till biblioteksverksamhet.

Kultur- och fritidssektorn är en viktig del i samhällsbygget då det berikar människors liv, skapar mening, glädje och förståelse samt öppnar för möten mellan människor. Ett brett och tillgängligt utbud av kultur och fritidsaktiviteter är en viktig faktor för en stads attraktionskraft, både för medborgare och besökare.

Det här handlar om att stärka biblioteken och i slutändan demokratin. Vänsterpartiet är stolta över att presentera en satsning på kulturell allemansrätt. I förhandlingar med regeringen har Vänsterpartiet fått igenom en statlig satsning för att stärka biblioteksverksamheten.

För Gävle kommuns del innebär det mer resurser (cirka 2,5 miljoner) som vi vill använda till att erbjuda utökade öppettider, och öka tillgängligheten genom flera bokbussar och utveckla närbiblioteken i hela kommunen.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd

Lotta Lagnander, V

ledamot i kultur-och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons