Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig aspekt glöms bort i debatten

Annons

Islam verkar ha en dämpande inverkan på våld och hämnd, skriver Nils Nordlund

Vi har just hört en debatt i riksdagen om ”extremistiskt våld”. Men den viktigaste faktorn lyste helt med sin frånvaro. Miljoner människor har drivits på flykten från de krigshärdar, som Europa med USA i spetsen skapat i Västasien.

Enligt statistik från EU (minus Storbritannien) utgör terror i Europa medislamsk anknytning 0,3 procent medan förövare ur kristna miljöer är 1000 gånger fler. 

Det är synnerligen förvånande, att det naturliga hämndbegäret för att man fått sina länder förstörda av västerländska ekonomiska intressen, tar sig så få uttryck. Den näraliggande förklaringen torde vara att islam, tvärtemot vad islamofoberna påstår, har en dämpande inverkan på våld och hämnd. 

Vi ser nu också hur islams fiender tar till våld i Egypten. Människor med hjärnspöken föredrar diktatur framför en demokrati, där religionen får ett rättmätigt inflytande. 

Vi har i Sverige en försvarsdoktrin som säger att motståndet och vapnen mot en främmande ockupation aldrig får läggas ner, vad som än sägs. Hur kan vi frånta några andra människor denna grundläggande rättighet? 

Lämna våra medmänniskor i Afghanistan ifred. Våld föder våld. 

Nils Nordlund

Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons