Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken verklighet väntar i höstterminens klassrum?

/

Annons

Lärarförsörjningen kan bara klaras om alla aktörer på alla nivåer tar ansvar. Den politiska fejden om skolan måste upphöra, skriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, Anna Söderlund, ordförande för Lärarförbundet Gävle och Karin Fagerlund, ordförande för Lärarförbundet Ockelbo

Det är sommarlov. Långa lediga veckor innan terminen drar igång igen i augusti. Men frågan är vilken verklighet som väntar barn och elever när de kommer tillbaka i höst? Lärarbristen är akut och tomma katedrar och vakanta tjänster är en verklighet på många skolor och förskolor. Det krävs krafttag och beslutsamhet för att råda bot på den svenska lärarbristen.

Föreställ er följande: Ditt barn börjar i första klass. Förväntan är stor, nytt klassrum, nya utmaningar. Skolplikt och på allvar nu. Men läraren som ska ledsaga eleverna genom skoldagarna finns inte där. Det är tomt framme vid tavlan. Ingen behörig lärare har sökt tjänsten. Ingen behörig lärare kan hoppa in. Kvaliteten på undervisningen och det som ska bli startskottet på utbildningsresan haltar. Tvärnitar rentav.

Det här är verkligheten på många skolor i Gävleregionen när terminen drar igång. Just nu arbetar rektorer febrilt för att rekrytera personal. De sliter för att hitta behöriga sökande till de utlysta tjänsterna, men de kan inte anställa lärare som inte finns. Det saknas 65 000 lärare i Sverige. Det är den svenska lärarbristen. Den slår hårt och drabbar framför allt de som redan haft svårt att rekrytera. Skolor med stora utmaningar, elever som behöver oss allra mest.

Finns det inte lärare drabbar det hela samhället. Den start barnen får följer dem hela vägen ­genom skolsystemet och ut i arbetslivet. Det påverkar kompetensförsörjning, företagens möjligheter att rekrytera och kvaliteten i välfärden.

Lärarförsörjningen kan bara klaras om alla aktörer på alla nivåer tar ansvar. Den politiska fejden om skolan måste upphöra. Alla politiska partier måste sluta upp kring skolan. Vi behöver arbetsro och politisk långsiktighet. Våra kommuner måste fortsätta satsa på lärares löner, rensa i arbetsbördan och styra upp möjligheterna till karriär och kompetensutveckling. Ni måste bli attraktiva lärararbetsgivare helt enkelt.

Det är vi lärare som framtidssäkrar Sverige. Det är vi som undervisar morgondagens ingenjörer, företagare och sjuksköterskor. Om vi vill behålla vår status som en kunskapsnation går det inte längre att blunda för det gigantiska hot som den svenska lärarbristen utgör. Nästa år väntar en avtalsrörelse och ett val. Här finns alla chanser för politiker och arbetsgivare att ta ansvar. Att garantera förutsättningar så att varje elev i hela landet får mötas av behöriga och utbildade lärare.

Johanna Jaara Åstrand

ordförande för Lärarförbundet,

Anna Söderlund

ordförande för Lärarförbundet Gävle,

Karin Fagerlund

ordförande för Lärarförbundet Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons