Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill polisen (inte heller) flytta ut i skogen?

/

Men majoriteten av brandmännen ser det som ett klokare och mer samhällsnyttigt alternativ att fräscha upp den nuvarande brandstationen vid Hamntorget och därmed behålla de korta avstånden till vitala områden, skriver Barbro Sollbe.

Annons

Kommentar till Niclas Bornegrim: Gästrike räddningstjänst föreslås deporteras från brandstationen i stadskärnan till ett läge bortom Teknikparken, på längre avstånd från trägyttret i Gamla Gefle, Gavleån, riskområdet Fredriksskans med flygbränslet, hamnen och det mesta av stadsbebyggelsen.

Debatt: Vår utgångspunkt måste vara samhällsnyttan

Insändare: Hur tryggt blir det med trygghetens hus?

En konsult har givits uppdraget att föreslå utformningen av ett nybygge som även ska ha plats för polisen, en styrka som enligt uppgift då väntas omfatta 400-600 personer. Idén var ursprungligen att även inkludera åklagarkammaren, i dag i polishuset, men där var intresset svalt.

Men redan 2016 protesterade de brandsakkunniga, räddningstjänstens personal, bland annat genom facket: ”Vi har inte fått vara delaktiga i den här förändringen. Vi får bara ta del av redan tagna beslut”, sa brandingenjör Johan Melin, klubbordförande i Vision, och hans uppfattning stöds av kollegan Johan Holmström i Brandmännens riksförbund – den planerade flytten av brandstationen riskerar att försämra medborgarnas säkerhet.

Ordföranden i Gästrike räddningstjänst, Niclas Bornegrim, bemöter i Gefle Dagblad detta med att ”vår utgångspunkt måste vara samhällsnyttan”.

Det är en självklarhet och inget som ifrågasatts. (Utgångspunkten var densamma redan efter stadsbranden 1869, när man valde att ge staden en riktig brandstation.) Men majoriteten av brandmännen ser det som ett klokare och mer samhällsnyttigt alternativ att fräscha upp den nuvarande brandstationen vid Hamntorget och därmed behålla de korta avstånden till vitala områden.

Och det finns ytterligare en part, polisen. I dag granne med länsmuseet och lättillänglig för alla med exempelvis pass- och hittegodsärenden. Liksom utanför stadsbiblioteket ser man dagligen människor som står utanför, i väntan på att lokalen ska öppnas för dagen.

Polismyndigheten tycks hittills, i detta ärende, ha legat lågt inför allmänheten. Det kan vara dags att komma ut ur medieskuggan och klargöra det eventuella behovet av att flytta bort från befolkningen.

Är ledningen för polisregionen missbelåten med läget för polishuset på Södra Centralgatan i Gävle?

Hur ser representanterna för de olika polisfacken på en tänkt (och ganska nära) framtid, då poliserna sitter i samma hus som räddningstjänsten för att äntligen lära sig att samarbeta med brandmännen? Detta har ju – på fullaste allvar – framförts som argument för en flytt.

Högst sannolikt kommer det att finnas spaltutrymme både för polisens officiella redovisning av eventuellt flyttbehov och för anställdas kanske avvikande synpunkter.

För trots att räddningstjänstens styrelseordförande försökte beordra medlemmarna att inte ha kontakt med media, så har vi yttrandefrihet i Sverige.

Barbro Sollbe

Mer läsning: Munkavle på räddningstjänsten om flyttplaner, enligt anställda: "Det kokar på vår station"

Räddningstjänsten slår larm om flyttplanerna – hus kan brinna ner och folk drunkna i Gavleån

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons