Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstförbudet tvingar åtta av tio välfärdsföretag i konkurs

Slutreplik till Alf Norberg, V: Vänsterpartiets svar på Almegas relevanta artikel om vilka svåra konsekvenser vinstförbud för välfärdsföretag får för elever, äldre och patienter är lindrigt uttryckt nedslående, skriver Almega.

Annons

Debatt: Marknadslogikens syn på välfärd

Välfärd i stället för vinst

Det är förlusterna i välfärden som borde förbjudas

Inte ett spår tycks de oroa sig för att åtta av tio välfärdsföretag i praktiken får ett verksamhetsförbud och tvingas lägga ned sina verksamheter. Detta får, vare sig Vänsterpartiet ser det eller ej, påtagliga konsekvenser för vanligt folk. Sveriges kraftiga befolkningsökning kan inte klaras med mindre än att vi bygger ut välfärdsservicen. Detta kommer inte att gå vägen utan välfärdsföretagen.

Genom att låta välfärdsentreprenörer stå för risken och investeringar i till exempel byggnader kan kommuner få nya skolor och äldreboenden samt landstingen nya vårdcentraler utan investeringskostnader. Om vinstförbudet går igenom blir det hux flux kommuner runt om i landet som måste ordna minst 450 000 nya skolplatser och 80 000 nya äldreomsorgsplatser. Det säger sig självt att det är direkt oansvarigt att genomföra en sådan orealistisk politik.

Inte heller vill Vänsterpartiet kännas vid att välfärdsföretagen levererar välfärd av högsta kvalitet med fokus på effektivitet och valuta för skattepengarna. Det är dystert att de även fått med sig Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Den direkta effekten om förslaget går igenom blir en hotande kris i välfärden eftersom kommunerna inte kommer att klara att ta över verksamheter från välfärdsföretagen.

Mot den bakgrunden är kommuner och landsting skyldiga att utreda vilka konsekvenser vinstförbudet får.Att vinstförbudsförslaget dessutom enligt juridiska bedömare strider mot såväl EU-rätten som mot svensk grundlag verkar inte hindra de rödgröna från att lägga förslaget i riksdagen. Det finns bara en sammanfattning på förslaget: Olagligt, orealistiskt och oseriöst.

Andreas Åström

näringspolitisk chef Almega

Håkan Eriksson

näringspolitisk expert Almega

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons