Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla behöver vi kunna dra på mun

Annons

Grönköpings Weckoblad, ”Sveriges största månatligen utkommande veckotidning”, blev hundra år 2016. Egentligen är den äldre – grundad 1902 av Hasse Zetterström. De första åren var den dock bara en sida i skämttidningen Söndags-Nisse. Ständigt aktuell speglar den händelserna i Sverige och världen, sedda och tolkade från en fiktiv småstad någonstans i trakten av Hjo.

I de obegränsade möjligheternas land USAmerika, konstaterar decembernumet, kan en vanlig enkel miljardär bli president. Det inspirerar Grönköpings lokala miljardär, en modern riskkapitalist, att ställa upp i nästa kommunalval under parollen ”Make Gronkoping green again”. 

Kan man tänka sig en motsvarighet här? ”Gör Gävle gävligare!” Kanske inte…

I Systembolagets stånd på Grönköpings traditionella julmarknad salufördes inbundna exemplar av Rusdrycksförordningen från 1937 med personlig dedikation av herr systemdirektören. Årets julklapp?

Det vinstgivande vårdföretaget Commandora Care utsätts för granskning. Herr grundrektor Hagwald i Läspeskolan har, efter moget övervägande, funnit att kollegiets enda ”särskilt kvalificerade” lärare, den som därför kan emotse en kraftig löneförhöjning, är han själv. Och alla skolans elever vägrar duscha efter gymnastiklektionerna – ända tills det har installerats varmvatten i duscharna.

Den diskuterade utlokaliseringen av statliga verk och myndigheter från Stockholm till landsbygden har påverkat de styrande i Grönköping: hela kommunfullmäktige utlokaliseras till Bortre Knisslinge. Herr stadsrådet Eriksson nödgas dock bli kvar i Grönköping, eftersom hustrun Zelindas vänner inte är beredda att flytta på sin syjunta. För att inte Grönköping ska utarmas av flytten kan ju Sveriges riksdag utlokaliseras till Grönköping.

Alla behöver vi kunna dra på mun. Det är fint att Weckobladet lever vidare.

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons