Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla borde ta avstånd från dessa attacker

/

Annons

Ordföranden för advokatsamfundet i Diyarbakir Tahir Elci, blev mördad av ett skott mot huvudet och avled under en presskonferens i Diyarbakir i lördags morse. För bara några dagar sedan i Diyarbakir attackerades även den historiska fyrapelarsalens minaret av tungt beväpnade styrkor från staten. Denna historiska byggnad fick allvarliga skador.

Pressmötet där Tahir Elci avled hölls tillsammans med en grupp advokater med syftet att fördöma denna typ av attacker. Attacken ägde rum under presskonferensen.

Tahir Elci har länge varit ett mål för AKP-regeringen och de statliga krafterna, då han vigt stor del av sitt liv åt kampen för mänskliga rättigheter, frihet och fred. Han blev ett tydligt mål, när han sade att PKK inte är en terroristorganisation under ett tv-program för några veckor sedan.

Först blev han tillfångatagen, därefter förd inför domstol och därpå yrkade åklagaren på fängelsestraff om 7,5 år.

Hittills har tusentals kurdiska politiker mördats på samma sätt av samma mörka krafter. Vi känner till förövarna. Förövarna är de som inte kunde tåla Tahir Elcis ståndpunkt, hans kamp och hans personlighet.

Detta är en attack mot kurdiska politiker och det kurdiska folkets frihetsrörelse. Vi fördömer denna fruktansvärda attack och dess förövare. Vi uttrycker våra kondoleanser till Tahir Elcis familj och hela det kurdiska folket, hans vänner och kollegor. Härmed uppmanar vi alla våra medarbetare att hedra minnet av martyren Tahir Elci och hans kamp för freden.

Vi uppmanar även alla demokratiska krafter i Turkiet och världen över, som står på fredens, demokratins och de mänskliga rättigheternas sida, att solidariskt stå med det kurdiska folket och deras frihetskamp. Tillsammans borde vi alla ta avstånd från dessa typer av barbariska och brutala attacker.

Mezopotamya kulturföreningen

NCDK Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons