Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kan och alla behövs – även i trafiken

/
  • Tydlighet och samspel behövs för att trafiken ska flyta bra och säkert, menar skribenten. Arkivbild

Annons

I Gävle är det påtagligt många bilförare som har lagt sig till med att använda körriktningsvisaren i samma stund som de faktiskt svänger, om de över huvud taget konsekvent använder blinkers. Många struntar dessutom att markera byte av körfält. Agerandet i rondeller (cirkulationsplatser) lämnar därutöver åtskilligt att önska i fråga om tydlighet.

Effekten är att trafiken flyter sämre, att stoppen blir flera och att risken för kollisioner ökar. Med antalet omotiverade stopp ökar också bilismen negativa påverkan på vår miljö. Jag ser ingen annan rimlig förklaring till förhållandet än nonchalans och – särskilt ifråga om körning i rondell – okunskap.

Cyklisterna bidrar till en bättre trafiksituation för alla genom att anpassa farten, ge tecken vid ändrad färdriktning, använda ringklockan när de bakifrån närmar sig gående och göra sig väl synliga vid mörkerkörning. De måste inse också att rött ljus på trafiksignalen även gäller dem.

De gående, slutligen, bidrar på ett bra sätt genom att inse att det är samspel med de övriga aktörerna i trafiken som gäller även för er och att använda reflexer när det är motiverat. Övergångsställen är ännu inte den säkerhetszon som många tycks förutsätta.

Lösningen finns och den är enkel. Det gäller bara att var och en följer trafikreglerna och inser att vi i trafiken är beroende av varandra, vilket ställer krav på samspel. Resultatet blir en bättre trafiksituation där vi alla blir vinnare.

Anders M. Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons