Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd lämpliga uttryck

Annons

Tillhör ett antal medborgare i Gävle kommun som lyssnar och/eller tittar på Gävle kommunfullmäktige en gång per månad. Blir alltid lika förskräckt! Vad är det för språk/uttryck de folkvalda som representera oss använder?

Kommunfullmäktige måndagen den 15 december kl 14.00 till cirka 21.00 startade med anmälningsärenden, rapporter från olika nämnder till kommunfullmäktige.

Information från omvårdnadsnämnden: Behovet av gruppbostadsboende för personer med funktionshinder (LSS-verksamheten) består av 14 personer, som i snitt har väntat drygt ett år. Det i sig är anmärkningsvärt då det finns ekonomiska medel till att verkställa men det är inte det som upprör mig utan hur en politiker uttrycker sig i den allmänna debatten.

Jag häpnar över omvårdnadsnämndens vice ordförandes ordval: Citat: ”för dom här med psykiska problem och dom som brukar kal las utvecklingsstörda, det är ju två kategorier”. Vice ordförande i omvårdnadsnämnden avslutar sedan sitt anförande med ”vi har ju nu boendeplaner för dom här kategorierna”.

Politikerna som representerar arbetsgivarparten inom kommunal verksamhet måste förbättra språket. Vad då, ”dom här med psykiska problem”. Vad då, ”dom som brukar kallas utvecklingsstörda” (av vem då, politikerna i omvårdnadsnämnden)? Vad då kategorierna? Kära vice ordförande i omvårdnadsnämnden: Bakom dessa ”dom” så finns det en person med behov. Säg det då!

Som tonårsförälder talar vi ofta om språkets betydelse för respekt och trovärdighet. Vi talar även om vikten av respekt för personer med avvikande beteende och personer med funktionshinder.

Som kommunmedborgare läser jag i tidningen om Gävle kommuns värdegrund med utgångspunkt, uppdraget, som sedan bygger på bemötande, kvalitet och samarbete. Värdegrund handlar också om sättet att uttrycka sig om personer med särskilda behov och vilket värdering som läggs i uttalandet.

Undertecknad anser att politiker som intar talarstolen borde erbjudas en ”språkkurs” så att de kan representera arbetsgivarparten och fortsättningsvis använda lämpliga uttryck om oss medborgare.

Vad då, ”dom som brukar kallas utvecklingsstörda” (av vem då, politikerna i omvårdnadsnämnden)?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons