Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är kyrkan en sekt?

Annons

Enligt nyhetsrapporteringen verkar inte högerextremisten Anders Behring Breivik särskilt ångerfull. Han upplever sig snarare som en ”samhällsförbättrare”.

Såväl nazism som kommunism har trott att samhället blir bättre om en viss grupp av människor försvinner. Efter massvis av avrättningar vet vi resultatet. Samhället blev inte bättre. Bara meningslöst dödande av oskyldiga människor.

Att Breiviks brott var politiskt kan knappast förnekas. Bomben var riktad mot regeringsbyggnaden. Breivik ansåg säkerligen att den politiska makten hade förrått nationen.

Ett ungdomsläger på en ö med sympatisörer till det regerande partiet var lämpliga offer. Enligt Breivik var de troligen morgondagens politiska ledare som förmodligen konspirerade för fullt mot nationen. Om de försvann skulle samhället bli bättre. Resultatet vet vi. Samhället blev inte bättre. Bara detta ständiga meningslösa dödande av oskyldiga människor.

Måndagen den 1 augusti läser jag på kulturplats Hans Lindblads reflektion som i inledningen knyter an till den omtalade händelsen i Norge, fast den tar snart ny riktning.

Visserligen nämner han pliktskyldigt att ”väckelserörelserna fanns bland de krafter som verkade för frihet, demokrati och humanism”, men det är naturligtvis skrivet i dåtid. Riksdagen ”fegar” anser han. Måhända är den konspiratorisk?

Skolans religionsundervisning anser Lindblad utgöra en nyckel till att förebygga ”ideologiskt våld”. Han nämner ”kyrka eller alternativa sekter”. Är kyrkan en sekt?

Att högerextremism främst är en tillämpning av kristendom är fullständigt uppenbart för Lindblad. Slutligen kräver han att de kristna ”ställer upp för FN-deklarationen”. Enligt Lindblad gör inte de kristna, det.

Lindblad tar naturligtvis avstånd från fanatiker som Breivik. I hans reflektion står det dock i svart på vitt, för den som vill: Utan kyrka, kristendom och kristna blir samhället bättre.

Bestört prenumerant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons