Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlare: "Det gör ont"

/

Annons

Det gör ont. Ja, det gör verkligen ont. Alarmerande resursbrist, en sjukfrånvaro som har ökat med hela 50 procent bara sedan 2012 och där nio av tio arbetsförmedlare uppger att man har en så hög arbetsbelastning att man knappt eller inte alls hinner med sitt arbete.

Det beskriver situationen för arbetsförmedlare, som går på knäna. Det är dessvärre så det ser ut – och har så gjort under flera års tid.

Lars Beckman, M, skriver i sitt debattinlägg att Arbetsförmedlingen kostar för mycket men levererar för lite. Frågan är vad arbetsförmedlaren som fick 180 nyanlända på sitt ansvar, i stället för de 40 som har rekommenderats, skulle säga om Beckmans uttalande?

Situationen är så pass allvarlig att en nationell anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket –- det är ett symptom på en ohållbar arbetssituation. Frågan en del då skulle ställa sig är om Arbetsförmedlingens organisation fungerar.

Riksrevisionen har tidigare konstaterat att myndigheten har en hög resurseffektivitet, där det visar sig att nära hälften av arbetsförmedlingskontoren nyttjar sina resurser maximalt.

Arbetsförmedlingen är Sveriges mest kritiserade myndighet. Det är en myndighet som nästan ständigt är föremål för politisk diskussion. Sifo, som Beckman refererar till i sitt debattinlägg, kan konstatera att när myndigheter exponeras i media riskerar förtroendet att sjunka. Media är den absolut största påverkansfaktorn hos svenska folket.

Med den utgångspunkten kanske det inte är så konstigt att förtroendet för myndigheten är lågt. Beckman föreslår att marknaden ska sköta uppdraget att förmedla jobb. Det moderatpolitikern inte nämner är att den privata marknaden faktiskt redan finns.

År 2016 betalades drygt 5,4 miljarder ut till privata aktörer inom coachning, utbildning och rehabilitering. Hela Arbetsförmedlingens organisation kostade motsvarande knappt 8,2 miljarder. Det är värt att poängtera.

Beckmans påstående att Arbetsförmedlingen inte levererar och misslyckas blir med andra ord då även en kritik mot de privata aktörerna. Jag håller med Beckman om att det i dag finns många bra privata aktörer. Dock visar en nyligen genomförd forskningssammanställning från IFAU att privata aktörer inte presterar bättre än offentliga, snarare tvärtom, menar forskarna.

Situationen för arbetsförmedlare tycks inte förbättras, då det i år fattas drygt en halv miljard (!) för kostnader till personal och förvaltning. Frågan är inte om, utan hur mycket sjukfrånvaron kommer att öka.

Johan Berg

arbetsförmedlare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons