Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att skapa ett kulturminne

Annons

Fram till slutet av 1980-talet, eller kanske kring 1990, fanns en järnvägsövergång i Gävle nära Folkets hus och intill Betlehemskyrkan. Den förband de norra partierna av stadsdelarna Söder och Brynäs. Bommar hindrade passagen när tåg väntades.

Under den stora utlokaliseringsvågen under 1970-talets mitt flyttade tre statliga organ från Stockholm till Gävle: Lantmäteriverket, Centralnämnden för fastighetsdata och Statens institut för byggnadsforskning (SIB). Den senare fick nybyggda lokaler på östsidan av denna korsning, alltså på Brynäs; där ryms i dag en del av Engelska skolan.

Själv, bosatt på Söder och anställd på SIB, korsade jag dagligen spåren just där. På vägen mötte jag ofta utsocknes, på väg från järnvägsstationen till något möte på Folkets hus – förvirrade personer som frågade mig efter denna byggnad. Jag kunde svara att det var just det hus, helt utan namnskylt, som de stod framför.

I en debattartikel i Gefle Dagblad den 16 augusti 1977 skrev jag att Gävle är anonymt – ett utslag av blåögd provinsialism; ”alla vet ju ändå var allting finns”. På Folkets hus hängde skyltarna ”Restaurang, Mat, Öl, Vin”. På Joe Hillgården fanns ett anslag om att utomhusevenemang vid dåligt väder flyttades till Buregården – utan adress dit.

I Stenebergsparken hänvisades vid regn till ungdomsgården Brynjan – utan adress. På Silvanum visades bilder från Valls hage med en tryck-på-knappen-apparat – utan besked om vägen till denna hage. Fler exempel fanns. Och stadens befolkning hade just utökats rejält av inflyttade Stockholmsfamiljer.

Kanske dröjde det ett halvår – jag minns inte. Men plötsligt hängde en stor lysande röd namnskylt på Folkets hus.

I GD häromdagen, 25 mars, läste jag att Folkets hus visserligen har bytt namn, men att neonskylten med namnet blir kvar på taket ”som ett kulturminne”...

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons