Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta av tio instanser sågar flygskatten

Annons

Replik till Per-Olof Erickson: Vi behöver inte debattera hur klimatförändringar påverkar världen, den problembilden tror jag att vi båda delar.

Däremot skiljer vi oss åt när det gäller att hitta effektiva lösningar som motverkar den negativa utvecklingen. Vi moderater vänder oss emot konsumtionsbestraffande åtgärder, som ju flygskatten är, och som straffar enskilda resenärer samtidigt som det ger en begränsad klimatpåverkan.

Och vi är inte ensamma om att kritisera flygskatten. Av de totalt 156 aktörer som lämnade in remissvar på förslaget var hela 126 negativa till det, eller avstyrker det helt.

Det är anmärkningsvärt. Bland dessa återfinns tunga instanser som Riksrevisionen, Statskontoret, Ekonomistyrningsverket och Tillväxtverket. Av många anledningar som man ställde sig mycket negativ till förslaget var just att det har försumbar klimateffekt och därmed missar sitt syfte. Hela åtta av tio yttranden påpekar just på denna problematik.

Enligt Statskontoret skulle skatten få en symbolisk effekt och utredningens beräkningar skulle skatten leda till att Sveriges totala klimatpåverkande utsläpp skulle minska med någon eller några promille.

Även Naturskyddsföreningen påpekar i sitt remissvar att flygskatten, i sitt nuvarande förslag, har skattenivåer som är så lågt satta att de ska bidra till att uppfylla de nationella och internationella klimatmålen.

Detta lägger vi i ena vågskålen. I den andra ligger färre avgångar, glesare tidtabell och dyrare biljetter, vilket i sin tur leder till nedlagda flygplatser, förlorade jobb, och ytterligare centralisering av näringslivet till storstadsregionerna. För oss moderater blir det enkelt att se att flygskatten är skadlig för Sverige och att det finns många bättre sätt att hitta politiska lösningar för att påverka klimatförändringarna mer effektivt.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot från Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons