Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa platsen för Trygghetens hus?

/

Annons

Nu när blåljusmyndigheterna polisen, ambulansen samt åklagare fullt förståeligt har hoppat av byggprojektet Trygghetens hus gäller det att hitta den bästa platsen för räddningstjänsten.

Det kan ju rimligen inte vara i skogen på andra sidan E4 mitt emot Mackmyra whisky-by­. Flera insändare har belyst negativa konsekvenser av en sådan lokalisering.

Det tycks nu bara vara chefen för Gästrike Räddningstjänst som tycker för­slaget är bra. Han hänvisar också till att kommunens politiker visat intresse för förslaget, åtminstone till någon av dem.

Hur har man tänkt eller har man kanske inte tänkt alls? Det viktigaste och självklara är att brandbilar och utryckningsfordon snabbt ska kunna vara på plats om något händer. Från den föreslagna platsen kan man bara nå E4 och E16 genom att köra över den smala bron vid Kungsbäck och vidare norrut på Regementsvägen förbi Teknikparken för att nå rondellen med den rosa jeepen och sedan vidare. Inte optimalt.

Att köra den smala Kungsbäcksvägen förbi högskolan för att komma till innerstaden, Bomhus med mera är ytterst olämpligt. Kommunen har i planprogrammet för Kungsbäck dessutom föreslagit att Kungsbäcksvägen vid Högskolan ska bli gångtrafikgata.

Den rätta platsen för ett Trygghetens hus är självfallet det obebyggda området i norra Teknikparken intill rosa jeep-rondellen vid E4/E16. Där kommer man snabbt ut på de största trafiklederna.

Farhågorna för Gävles vattentäkt är överdrivna. Det går självfallet att byggnadstekniskt göra ett ”tråg”, så att dagvatten och eventuella föroreningar inte kan nå grundvattnet. Se på goda exempel från Uppsala och på nya brandstationen i Kalmar.

Tänk till och använd sunt förnuft! Och vad säger den erfarna personalen vid brandkåren? 

Samhällsplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons